Spannende tijd voor beleggers sinds winst Trump op 9 november 2016

Beleggers gaan internationaal een spannende tijd tegemoet. Deze spanning is ontstaan doordat Donald Trump volgens velen geheel onverwacht de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen. Hij versloeg Hillary Clinton en zal daardoor de nieuwe president van Amerika worden. De Inauguratie van Donald Trump is gepland op 20 januari 2017. Tot die tijd zal de spanning op de financiële markten naar verwachting aanhouden. Dit heeft beleggingstrainer Hans Oudshoorn van BinckBank bekend gemaakt in een toelichting op het effect van de verkiezingswinst aan NU.nl.

Oudshoorn gaf aan dat de koersen wel onder druk staan doordat Trump president is geworden. De eerste speech van Trump heeft echter veel mensen gerustgesteld. Hij was gematigd in deze speech en neutraler en daardoor is het effect op de beurzen niet zo groot. De koers van Donald Trump nationaal en internationaal is nog niet heel duidelijk. Daardoor zullen veel beleggers nerveus blijven aldus Oudshoorn. Trump kan intentionele verdragen onderstrepen of juist doorstrepen. De markten zullen hier op reageren. Veel beleggers zijn ook onzeker over de politiek in Europa. Ze vragen zich af wat de volgende verassende ontwikkeling is. Ze zijn benieuwd welke partijen aan de macht komen en wat het beleid wordt voor de toekomst.

Reactie van Technisch Werken
Beleggers volgen de politieke ontwikkelingen nauwgezet. Het lijkt er op dat er sprake is van een wereldwijde antiglobalisering. Dat zorgt er voor dat landen zicht meer lijken te verwijderen van elkaar dan de samenwerking opzoeken. Toch is dit te kort door de bocht. Het huidige politieke systeem is voor veel burgers in landen te ondoorzichtig. Het lijkt er op dat veel beslissingen in achterkamertjes worden genomen. Daardoor verliezen mensen het vertrouwen in de politiek. Ze willen zelf beslissen wat er gebeurd. Daarom is er steeds vaker een roep om een referendum te horen. Dat is een ontwikkeling die zich ook uit in het kiesgedrag.

Als je het huidige systeem niet meer vertrouwt zoek je naar alternatieven. In Amerika wordt Donald Trump gezien als een alternatief. Hij heeft minder met oorlogvoering en meer met handel. Hij zal vanuit een winstoogmerk kijken naar verdragen en samenwerkingsverbanden in plaats vanuit een politiek standpunt. Dat kan inderdaad voor een behoorlijke aardverschuiving in de Amerikaanse regering zorgen.