Sollicitatietips voor technisch personeel in 2017

Er zijn veel vacatures in de techniek in 2017. De meeste werknemers en werkzoekenden met een technische achtergrond hebben dit al gemerkt op de vacaturebanken, jobboards en websites van technische bedrijven en uitzendbureaus. Als er zoveel werk is voor technisch personeel zouden sollicitatietips voor technici wellicht overbodig lijken maar misschien is doelgericht solliciteren in de techniek juist in 2017 belangrijker dan ooit. Er is namelijk wat te kiezen en dat is na een aantal jaren van economische crisis wel prettig. Toch is kiezen tussen de enorme hoeveelheid vacatures alles behalve eenvoudig. Daarom zijn hieronder een aantal tips genoemd die het doelgericht zoeken naar werk en het solliciteren op technische functies moeten vergemakkelijken.

Maak duidelijke loopbaankeuzes
De allereerste tip is belangrijk voor de loopbaanperspectieven van werkzoekenden. Het is verstandig om duidelijke keuzes te maken als je een loopbaan hebt in de techniek. Daarbij zijn geld en goede arbeidsvoorwaarden belangrijk maar zeker niet het belangrijkste aspect waar rekening mee gehouden moet worden. Het belangrijkste zijn de toekomstperspectieven die het bedrijf en de functie bieden. Een functie waarin je jezelf kunt ontwikkelen en nieuwe technische vaardigheden aan kunt leren is niet alleen interessant maar staat ook goed op je cv. Daarnaast is een vacature van een functie met een langdurig dienstverband over het algemeen gunstiger dan verschillende korte dienstverbanden bij verschillende organisaties omdat je dan als jobhopper kunt worden beschouwd door (potentiële) werkgevers. Toch hebben ook korte dienstverbanden een interessante kant, daarover lees je in de volgende alinea meer.

Kiezen voor uitzendwerk
Als de economie aantrekt merken uitzendbureaus dat meestal als eerste. Daarom worden uitzendbureaus ook wel de graadmeters van de economie genoemd. Het biedt voordelen om voor een technisch uitzendbureau te werken. Een VCU gecertificeerd technisch uitzendbureau met ervaren intercedenten kan een goed beeld scheppen van de vacatures en mogelijkheden op de technische arbeidsmarkt. Ze hebben een groot netwerk en kunnen daarnaast veel ervaring met het beoordelen van de werkervaring en het zoeken van het juiste bedrijf bij de juiste uitzendkracht. Verder kunnen uitzendbureaus ook als werving en selectiebureau optreden waardoor je alsnog rechtstreeks aan de slag kunt gaan. Uitzendbureaus zijn daarom heel geschikt voor oriëntatie op de arbeidsmarkt en voor korte dienstverbanden waarin iemand als uitzendkracht de arbeidsmarkt kan verkennen en kan beoordelen welke technische richting het beste bij hem of haar past.

Kiezen voor langdurige dienstverbanden
Een rechtstreeks dienstverband is vooral interessant als je al duidelijke loopbaankeuzes hebt gemaakt. Dan kun je bewust kiezen voor een bedrijf en een functie waarin je langere tijd wil werken. Zorg er wel voor dat de arbeidsvoorwaarden goed leest en duidelijke afspraken maakt met het bedrijf over de voorwaarden waaronder je het werk verricht.

Opleidingsmogelijkheden
Als je zoekt naar werk op de technische arbeidsmarkt dan kom je er al snel achter dat kennis en werkervaring belangrijk zijn. Theoretische kennis, competenties en vaardigheden kunnen ook worden aangeleerd doormiddel van opleidingen en trainingen. De techniek staat nooit stil daarom moeten ook techneuten voortdurend nieuwe vaardigheden aanleren en nieuwe kennis opdoen zodat ze met de nieuwste technieken, software, machines en gereedschappen kunnen werken. Als je verder solliciteert in de techniek is het belangrijk om bij een nieuwe werkgever afspraken te maken over opleidingen en trainingen. Uiteraard kun je deze afspraken ook maken bij je huidige werkgever.

Blijf in gesprek met je huidige werkgever
Veel werknemers vergeten om eerst bij hun huidige werkgever navraag te gaan doen over hun eigen loopbaanmogelijkheden. Daardoor weten veel werknemers niet wat ze van hun eigen werkgever kunnen verwachten. Het komt heel vaak voor dat werknemers pas met hun huidige werkgever in gesprek gaan als ze elders een vacature hebben gezien of op sollicitatiegesprek zijn geweest. In die situatie wordt er vaak een gesprek aangegaan met hun huidige werkgever die zich voor het blok gezet voelt. Om dit te voorkomen is het belangrijk om tijdens functioneringsgesprekken duidelijk je loopbaanwensen en opleidingswensen te benoemen bij de werkgever en leidinggevende waar je bij werkt. Dan krijgt het bedrijf tijdig de kans om je meerwaarde voor het bedrijf te vergroten.