De snackbranche is een sector waar veel gebruik wordt gemaakt van plastic bakjes, bekertjes en rietjes. Dat moet allemaal veranderen vind de overheid en verschillende milieuorganisaties. Uit een ruwe schatting van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) wordt duidelijk dat in Nederland per jaar ongeveer 300 miljoen plastic bakjes voor patat, frikandellen, kroketten en ander snacks worden weggegooid.
Deze bakjes worden slechts één maal gebruikt en daarna bij het restafval gegooid. Dat maakt dat deze bakjes totaal niet duurzaam zijn en niet thuis horen in de circulaire economie waar de overheid en steeds meer bedrijven naar streven. De snackbranche zal andere verpakkingsmaterialen moeten gaan invoeren waardoor het gebruik van plastic wordt beperkt of geheel gaat stoppen. Verschillende bedrijven in de sector zijn al bezig met het beperken van het plastic afval. Dat is goed voor het milieu maar ook voor het imago van de bedrijven die in deze sector actief zijn. Een duurzame snack of een duurzame snackbar klinkt hip en dat trekt altijd klanten aan.