Slecht klimaat voor de bouw ondanks goed weer

De eerste periode van de winter verloopt buitengewoon gunstig voor de bouw in Nederland. Er is vrijwel geen vorst geweest waardoor vorstverlet totaal niet aan de orde was. Dat was in de winter 2010-2011 wel anders toen vielen er flinke sneeuwbuien en moest menig bouwproject worden stilgelegd. Dit had ook gevolgen voor tijdelijk personeel. Uitzendkrachten, zzp’ers en gedetacheerd personeel werd in de voorgaande winter naar huis gestuurd door bedrijven die te maken kregen met vorstverlet. Dit zorgde er voor dat personeel in de WW terecht kwam of aanspraak moest doen op vakantieuren.

Dit is in de winter 2011-2012 wel anders. Toch loopt het aantal bouwprojecten terug in Nederland. Hierdoor komt alsnog veel personeel thuis te zitten terwijl ze wel zouden kunnen werken. De grote hoeveelheid regen van de afgelopen weken heeft hooguit voor modder en plassen gezorgd op de bouwlocaties. Dat zijn slechts kleine problemen. Het probleem van de economie is helaas veel groter.

Bedrijven en particulieren krijgen nauwelijks een financiering rond van een bank en moeten daardoor bouwplannen uitstellen. Van uitstel komt niet zelden afstel. Bouwbedrijven moeten scherp inschrijven om een bouwproject gegund te krijgen. De concurrentie is hierin erg sterk. Grote bedrijven moeten vanwege de hoeveelheid personeelsleden vaak wel scherp inschrijven want personeel dat thuis zit kost nog meer geld.

Flexibel personeel is een uitkomst. Veel flexibel personeel in de bouw is echter al naar huis gestuurd en tijdelijke contracten worden niet verlengd. We zullen wel zien wat de komende tijd in het verschiet komt voor de bouw aan het weer zal het niet liggen. Het economische weer/ klimaat moet echter grondig worden verbeterd.