Sjoemelsoftware in Audi aangetroffen door CARB in zomer van 2016

CARB is een Amerikaanse milieutoezichthouder. Deze heeft onlangs een oonderzoek gedaan naar de aanwezigheid van manipulerende software in auto’s van het merk Audi. In een voertuig van Audi werd volgens de CARB dergelijke software aangetroffen. De software die was ontdekt manipuleerde de testen door de CO2-uitstoot van de auto kunstmatig te verlagen als er een controle plaatsvindt.

CARB is een afkorting die staat voor California Air Resources Board (CARB) heeft de software afgelopen zomer ontdekt. De organisatie trof de sjoemelsoftware aan in een auto met een automatische versnellingsbak. Het bericht werd op 6 november bekend gemaakt door het Duitse weekblad Bild am Sonntag. Volgens CARB zou de technologie niet hetzelfde zijn als de software die eerder door Volkswagen werd gebruikt. De toepassing van die software zorgde voor een schandaal dat ook wel bekend staat als het dieselschandaal of het sjoemelsoftwareschandaal. Volkswagen is het moederbedrijf van Audi. Volkswagen gebruikte de manipulerende software in diesels vandaar de naam dieselschandaal. De software die nu in een Audi is aangetroffen zou ook gebruikt worden in benzine-auto’s.

De software die werd ontdekt had een bijzondere manier om te kijken of er sprake was van rijden op de weg of dat de auto werd getest in een testomgeving zoals een laboratorium.  Er is een speciaal systeem waarmee de software kan zien of het stuur is bewogen of niet. Als er niet aan het stuur van de auto gedraaid was tijdens het rijden zou dit aan het systeem duidelijk maken dat er sprake was van  laboratoriumomstandigheden. Als het systeem dit opmerkte werd een speciaal programma aangezet dat zorgde voor een lagere CO2-uitstoot. In mei 2016 zou automerk Audi gestopt zijn met het gebruik van de software. Dit was net voordat de toezichthouder de software had ontdekt.