Shell wil Noordzeeactiviteiten verkopen in 2016

De olieprijs is in 2015 en 2016 op een historisch dieptepunt beland. Doordat de waarde van olie laag is wordt het voor veel bedrijven in de petrochemische industrie minder aantrekkelijk om activiteiten te ondernemen zoals het boren naar nieuwe oliebronnen en het bouwen can boorplatforms op zee. Ook oliebedrijf Shell moet nu keuzes maken. Het bedrijf kan niet over mee in investeren.

Voor een aantal activiteiten op de Noordzee zoekt Shell kopers die onderdelen willen overkopen. Dit bericht meldt de Sunday Times op basis van anonieme bronnen. Hoewel er onderdelen verkocht worden heeft Shell volgens het nieuwsbericht niet de intentie om zich volledig terug te trekken uit het Noordzeegebied. Shell wil wel kijken naar de verkoop van grote onderdelen.

Eerder werden de activiteiten op de Noordzee uitgebreid. Dit gebeurde met de megaovername van branchegenoot BG. De overname kwam tot stand nadat Shell enkele tientallen miljarden euro’s had betaald. Om de prijs voor de overname van BG te rechtvaardigen staat Shell-topman Ben van Beurden onder druk. Om die reden wil het bedrijf verschillende onderdelen voor een goede prijs verkopen.

Het bericht in de Sunday Times beschrijft dat de Amerikaanse bank Bank of America Merril Lynch door Shell is ingehuurd om de animo te peilen bij geïnteresseerden.

Reactie van Technisch Werken

Shell zal keuzes moeten maken. Dat is niet eenvoudig want de toekomst van de oliemarkt is onzeker.  Door internationale afspraken tussen de OPEC en Rusland kan het productie van olie worden beperkt waardoor de olieprijs uiteindelijk omhoog zal gaan naar een realistisch niveau.  Dan wordt het voor een olieproducent als Shell interessant om juist meer activiteiten te ondernemen in de olieproductie. De verkoop van de activiteiten in de Noordzee kan er voor zorgen dat Shell in de toekomst belangrijke kansen misloopt. Dit zal echter pas achteraf blijken. Achteraf komt na een overname ook pas aan het licht of de overname een verstandige keuze is geweest of niet. Omdat zoveel factoren een invloed hebben is het lastig om de juiste keuze te maken.