Shell wil investeren in handelsbetrekkingen met Iran in 2016

Olie- en gasconcern Shell heeft maandag 18 januari 2016 aangeven dat het bedrijf geïnteresseerd is in nieuwe handelsbetrekkingen met Iran. Naast Shell staan ook andere oliemaatschappijen klaar om zaken te doen met Iran nu de economische sancties tegen Iran worden opgeheven.  Iran is een olierijk land maar het land is door de economische sancties ook zeer hard getroffen de afgelopen jaren. Daardoor is Iran economisch in de problemen geraakt en heeft het land bovendien technologisch een achterstand.

Er zijn verschillende Westerse bedrijven die zich bereid tonen om met Iranese bedrijven te kijken naar oplossingen. Dit was tot voor kort niet mogelijk omdat Iran zich niet zou houden aan de richtlijnen over het beperken van haar atoomprogramma. Nu blijkt dat Iran zich houdt aan de afspraken die het land met zes wereldmachten heeft gemaakt over het terugschroeven van de atoomactiviteiten. Shell heeft nog wel een openstaande schuld van 2 miljard dollar. Dit bedrag mocht Shell niet betalen in de afgelopen jaren omdat de internationale sancties dat verboden. Nu kan Shell alsnog haar verplichtingen nakomen.

Reactie van Technisch Werken
Na Airbus blijkt ook Shell zeer snel in het nieuws op te duiken als potentieel bedrijf voor Iran om zaken mee te doen. Shell deed natuurlijk eerder al zaken met Iranese bedrijven en dient daarvoor nog een schuld af te lossen. Shell zal door samen te werken met Iran ook meehelpen aan het vergroten van het olieaanbod op de wereldmarkt. Daardoor werkt Shell andere olieproductieprocessen misschien tegen. In Iran kan men echter tegen lagere kosten olie produceren dan in Amerika of op zee. Daardoor kan Shell misschien met de productie in Iran andere minder gunstige boringen compenseren.