Shell en OMV werken vanaf 2017 samen IONITY voor snellaadstations voor elektrische auto’s

Elektrische auto’s zijn de toekomst maar voor het zover is moeten nog een aantal hindernissen worden genomen. Zo hebben bestuurders van elektrische auto’s behoefte aan een duidelijk netwerk van laadstadions voor hun elektrische auto. De zogenaamde infrastructuur van laadpalen moet worden uitgebouwd. Er ontstaan steeds meer samenwerkingen tussen bedrijf op dit gebied. De olie- en gasbedrijven Shell en OMV gaan bijvoorbeeld samenwerken met IONITY voor het plaatsen snelladers. Het zou hierbij gaan om het plaatsen van 80 snelladers bij Europese tankstations.

Samenwerkingsverband IONITY
IONITY is een samenwerking tussen een aantal bedrijven waaronder een aantal automerken:

  • BMW,
  • Daimler,
  • Ford,
  • Volkswagen.

Het samenwerkingsverband werd begin november 2017 gepresenteerd. De samenwerking is gericht de ontwikkeling en plaatsing van snellaadstations in Europa. Met name langs de Europese hoofdroutes moeten meer laadstations voor elektrische auto’s worden geplaatst zodat eigenaren van deze auto’s gemakkelijker kunnen rijden tussen de verschillende steden in Europa. De actiradius van een elektrische auto wordt namelijk vergroot als men deze auto’s op meerdere plaatsen kan opladen. Zo worden elektrische auto’s in Europa bruikbaarder en aantrekkelijker.

Shell en IONITY
Shell gaat zich nu ook bij het samenwerkingsverband IONITY voegen. Dit heeft IONITY zelf bekend gemaakt. Uiteindelijk zouden tachtig snelladers moeten worden geplaatst bij Shell-stations langs Europese snelwegen. Dit moet in 2019 gerealiseerd zijn volgens persbureau Reuters. Er zullen onder andere laadstations worden geplaatst in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Er zijn daarnaast ook al twintig snelladers bij Duitse tankstations geplaatst. Als men deze bij de andere snellaadstations optelt dan zal over twee jaar ongeveer een kwart van de Europese snelwegstations van Shell over snelladers beschikken.

IONITY in Europese landen
Naast de hiervoor genoemde landen komen er ook laadstations in Polen, Slovenië, Slowakije en Hongarije. Deze worden ook langs de weg aangebracht. Voor het installeren van snellaadstations in Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Slovenië wordt samengewerkt met het Oostenrijkse energieconcern OMV. In Duitsland is de IONITY samenwerkingspartij Autobahn Tank & Rast. In 2020 zouden er ruim tweehonderd van de vierhonderd geplande laadstations gereed moeten zijn voor gebruik.