Schultz wil haar kustplannen er door drukken in 2016

De kustplannen van minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu hebben voor veel ophef gezorgd in Nederland. Nu wil de minister het gesprek aan gaan met gemeentes, provincies en Natuurmonumenten. Volgens haar moet er een oplossing worden geboden tussen de wensen van het kabinet en de wensen van de Nederlandse bevolking. De minister reageerde dinsdag 19 januari 2016 op een petitie van ruim 86.000 mensen die tegen een verdere bebouwing van de kust zijn.

In december 2015 besloot minister Schultz dat het verbod op bouwen buiten de bebouwde kom in kustgebieden moet worden opgeheven. Dit besluit zorgde voor weerstand in de Tweede Kamer. Ook coalitiepartner PvdA was het niet eens met deze beslissing. Maandag 18 januari 2016 werd duidelijk dat er een meerderheid in de Kamer tegen het besluit van minister Schultz is. De partijen D66, SP, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en PvdD zijn tegen. Deze partijen hebben samen een meerderheid van 77 zetels.

Reactie van Technisch Werken
De minister staat er bijna helemaal alleen voor. Het VVD plan om bouwen aan de kust mogelijk te maken zorgt voor zoveel weerstand dat het ondemocratisch is als de minister haar besluit doorzet. Nu moet ze wel gaan onderhandelen om steun te krijgen van betrokken partijen. Dat zal moeilijk gaan verlopen want ze staat al met één nul achter.