Schiphol heeft Sternet-lijnbussen vervangen voor elektrische bussen op 2 april 2018

Op Schiphol zijn vanaf zondag 2 april 2018 alle Sternet-lijnbussen vervangen voor elektrische bussen. De luchthaven heeft in totaal honderd emissieloze exemplaren ingezet. Door deze beslissing heeft Schiphol de grootste elektrische hoeveelheid elektrische bussen van heel Europa. Hiermee laat Schilhol duidelijk zien dat ook deze grote luchthaven stappen onderneemt op het gebied van verduurzaming.

Emissieloze bussen
De ontwikkeling vloeit voort uit een voorwaarde die de regio stelde aan het bussenvervoer. Er moest worden gereden met emissieloze bussen. Het vervoerbedrijf Connexxion verwierf vorig jaar de rol met betrekking tot het openbaar vervoer in de regio Amstelland-Meerlanden. Onder deze regio valt ook de luchthaven Schiphol. Daarom moesten de bussen die ingezet worden voor Schiphol ook uitstootloze bussen worden. De meest logische keuze is dan het inzetten van elektrische bussen. VDL heeft de elektrische bussen voor Schiphol gebouwd. De luchthaven zelf heeft de oplaadpunten voor de elektrische bussen betaald.

Klimaatneutraal
Miriam Hoekstra-van der Deen van het luchtvaartbedrijf heet aangegeven dat Schiphol ernaar streeft om in het jaar 2040 helemaal klimaatneutraal te zijn. Er moeten daarvoor verschillende stappen worden genomen. Het luchtvaartbedrijf zal in de energietransitie mee moeten gaan. Door het afscheid nemen van bussen met verbrandingsmotoren en de omschakeling naar elektrische bussen is er volgens de luchthaven een mooie stap gezet. Er zijn nog wel dieselbussen die nu nog op Schiphol rondrijden. Deze dieselbussen worden ingezet voor dagtrips naar bijvoorbeeld de Keukenhof. Ook worden dieselbussen ingezet als pendelbussen naar de parkeerplaatsen van de luchthaven.