Scherpere coronamaatregelen mogelijk vanaf medio oktober 2020

De overheid gaat waarschijnlijk strengere maatregelen nemen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Er wordt door sommigen al gesproken over een nieuwe lockdown. Volgens bronnen aan de NOS wil de overheid alles op alles zetten om een lockdown te voorkomen. De vorige keer dat er een lockdown plaatsvond was in het voorjaar van 2020. Die lockdown had een goed effect op het bestrijden van het virus. Toch is het virus in Nederland nooit weggeweest. Nu het weer kouder en vochtiger gaat worden neemt de kans op een nieuwe coronabesmettingsgolf toe in Nederland.

Verschillende berichten over een toename in het aantal coronagevallen zorgt er voor dat de overheid niet langer kan afwachten. De ontwikkelingen kunnen niet op z’n beloop worden gelaten. De overheid heeft natuurlijk al verschillende maatregelen doorgevoerd. Onder andere het thuiswerken heeft aandacht gekregen. Bedrijven die hun personeel redelijkerwijs kunnen laten thuiswerken moeten dat ook doen. Er zijn bedrijven die deze druk vanuit de overheid niet nodig hebben maar er zijn ook bedrijven die juist onder druk moeten worden gezet om het thuiswerken te implementeren in hun bedrijfsbeleid.

Dat is eigenlijk ook het geval bij de burgers in Nederland. Sommige burgers houden zich keurig aan de anderhalvemeterafstand maatregel en de overige maatregelen. Daarnaast zijn er ook verschillende mensen die juist de regels minder nauw nemen. Berichten hierover verschijnen volop in de media. De overheid ziet de berichten ook en denkt na over handhaving van de maatregelen. Het is nu spannender dan ooit. In het voorjaar van 2020 ging Nederland naar de zomer toe werken. Dat was een gunstig perspectief. Nu staat men echter nog maar aan de begin van de herfst. Dat betekent dat de echte virusperiode nog moet komen. We wachten in spanning af wat de overheid gaat bedenken samen met het OMT. Er komt komende maandag nog een advies van de deskundigen van het OMT. De overheid zal dit advies meenemen in haar plannen.