Scheepswerf Kampen april 2014 failliet

Peters Shipyards in Kampen is altijd een begrip geweest in de regio rondom kampen. De scheepswerf is meer dan honderd jaar oud enleverde transportschepen aan binnenland en buitenland. Gemiddeld werden per jaar vier schepen door Peters Shipyards gebouwd en de gemiddelde jaaromzet van het bedrijf was miljoen euro. Hier had de scheepswerf een eigen bedrijfsschool waar aankomende vakkrachten werden opgeleid tot vakpersoneel voor de scheepsbouw. Het bedrijf had een eigen afdeling Design & Engineering waarin aandacht werd besteed aan de vormgeving van schepen. Veder werkten samenstellers en lassers aan de bouw van casco’s. Een afdeling Machinekamerinbouw zorgde er voor dat de machinekamers van schepen voorzien werden van de juiste installaties en motoren. De afdelingen Inkoop en Logistiek zorgden er voor dat er voortdurend nieuwe materialen werden besteld en op het juiste moment werden geleverd.

Naast Kampen had Peters Shipyards ook in Kroatië een scheepswerf. Hier werden sinds het jaar 2000 ook casco’s gebouwd. Dankzij de scheepswerf in Kroatië kon Peters Shipyards haar productiecapaciteit verdubbelen. Aan dit mooie bedrijf in Kampen lijkt nu een einde te zijn gekomen. Op dinsdag 8 april 2014 is Peters Shipyards door de rechtbank failliet verklaard. Hierdoor raakt Nederland een mooi bedrijf kwijt in een sector waarin Nederland toonaangevend is in de wereld. Meer dan honderd banen zijn verdwenen door het faillissement van het bedrijf. De werknemers waren vorige week woensdag al naar huis gestuurd omdat het niet goed ging met het bedrijf. Volgens de vakbond is de oorzaak van het faillissement te wijten aan een groot schip dat op dit moment voor de helft is afgebouwd door Peters Shipyards. Dit schip ligt nog in Kampen maar de opdrachtgever heeft moeite om het schip te financieren. Wethouder Treep van Kampen noemde het faillissement op RTV Oost een “slag voor Kampen”.

Reactie van Technisch Werken
Het faillissement van Peters Shipyards is niet goed voor de werkgelegenheid in de regio rondom Kampen. Verschillende lassers en cascobouwers komen op de arbeidsmarkt beschikbaar. De vacatures voor uitvoerend personeel in de werktuigbouwkunde liggen niet voor het oprapen. Het is daarom jammer dat meer dan honderd mensen op de arbeidsmarkt beschikbaar komen. Verder zullen ook verschillende toeleveranciers van Peters Shipyards de gevolgen van het faillissement merken. Het is op dit moment nog onduidelijk of er oplossingen geboden kunnen worden voor deze buitengewoon vervelende situatie. De lokale politiek zal zich er vermoedelijk wel bij betrekken.