Scheepsbouwer uit Frankrijk bouwt onderzeeboten voor Australië in 2016

De Franse scheepsbouwer DCNS heeft een order gekregen van Australië.  Het gaat hierbij om de bouw van 12 onderzeeërs. Met deze order is een bedrag van 35 miljard euro gemoeid. De Australische premier Malcolm Turnbull heeft dinsdag 26 april 2016 de overeenkomst officieel bekendgemaakt in de Australische kuststad Adelaide. In die stad is scheepswerf aanwezig die betrokken zal worden bij de bouw van de onderzeeërs.

DCNS is een Frans staatsbedrijf, het bedrijf heeft geconcurreerd met verschillende andere grote technologische bedrijven in de wereld om de Australische opdracht binnen te halen. DCNS heeft in haar coconcurrentiestrijd het bekende Duitse ThyssenKrupp verslagen en ook de Japanse bedrijven Mitsubishi en Kawasaki. Deze bedrijven zouden ook de Australische opdracht voor de bouw van de onderzeeboten graag willen uitvoeren. Voor Australië is de opdracht een enorme investering. Het land had nog niet eerder 35 miljard euro besteed aan de aanschaf van militair materieel. Op dit moment heeft de defensie van Australië zes onderzeeërs in gebruik. Door de aanschaf van nog eens twaalf onderzeeboten wordt het aantal onderzeeërs van Australië meer dan verdubbeld.

Reactie van Technisch Werken

Dit is een zeer grote opdracht.  Bedrijven die een dergelijke opdracht mogen uitvoeren kunnen hierdoor continuïteit creëren voor hun bedrijf en hun personeel.  Dat is geen overbodige luxe nadat de economische crisis zo hard heeft ingeslagen in Europa. Dat het Franse bedrijf DCNS andere toonaangevende bedrijven in de wereld heeft afgetroefd met deze opdracht maakt duidelijk dat het bedrijf kwaliteit levert tegen een acceptabele prijs. Eerder werd al bbekend gemaakt dat een Frans bedrijf passagiersvliegtuigen gaat bouwen voor een ander land.  Frankrijk zet zichzelf met deze opdrachten op de kaart. Dat is goed voor het land en haar industrie.