Saudi-Arabië wil minder afhankelijk worden van olie in 2016

Saudi-Arabië is afhankelijk van de olieprijs omdat olie voor het land het belangrijkste exportproduct is. Als de olieprijs laag is merkt het land hoe moeilijk het is om de begroting rond te krijgen. De afgelopen maanden is Saudi-Arabië in overleg geweest met verschillende landen om een productieplafond voor de olieproductie af te spreken. Met een productieplafond mogen landen niet meer olie produceren dan ze in bijvoorbeeld de maand januari 2016 hebben gedaan. Het productieplafond is echter niet afgesproken. Iran wil geen productieplafond althans geen productieplafond ter hoogte van de olieproductie van januari 2016. Toen was de olieproductie van Iran verhoudingsgewijs laag. Na het wegvallen van economische sancties heeft Iran haar olieproductie aanzienlijk opgevoerd.  Iran wil weer een grote olieproducent worden. Daar hoort uiteraard geen productieplafond bij.

Voor Saudi-Arabië liggen de kaarten echter heel anders op tafel. Dit land heeft een aanzienlijk aandeel in de olieproductie van de OPEC en de wereld. Hetland wil dit aandeel behouden en blijft daardoor olie produceren hoewel de olieprijs daardoor nog verder omlaag gaat. Het land is te afhankelijk van de olieprijs. Daarom wil het land minder afhankelijk worden van inkomsten uit olie.

Saudi-Arabië wil de komende jaren enorm investeren in bedrijven en technologieën in andere sectoren. Deze bedrijven moeten in de toekomst de  tegenvallende inkomsten vanuit de olie-industrie op gaan vangen. De ambitieuze plannen van Saudi-Arabië werden maandag 25 april 2016 gepresenteerd. Het kapitaal van het openbare investeringsfonds van het land is verhoogd naar 2 biljoen dollar. Tot voor kort zat er 160 miljard dollar in dit fonds. Naast het verhogen van dit fonds brengt Saudi-Arabië ook een aantal staatsbedrijven naar de beurs. Er wordt vijf procent van de aandelen van oliegigant Aramco verkocht.

Reactie van Technisch Werken

Saudi-Arabië haalt circa 90 procent van haar inkomsten uit de productie en verkoop van olie. Door de lage waarde van olie staat de begroting van Saudi-Arabië senorm onder druk. Het land moet nu dus keuzes maken maar had eigenlijk al eerder keuzes moeten maken. Het land is veel te afhankelijk van haar belangrijkste grondstof. Dat maakt haar kwetsbaar in de wereldeconomie. Technologie is het belangrijkste aspect waarmee je in de wereld van kenniseconomie  je concurrentiepositie kunt verbeteren.  Investeren in technologie en innovatie is daarom belangrijk en verstandig.