Saudi-Arabië investeert minder in 2016 door lage olieprijs

Saudi-Arabië is één van de landen in de wereld met een zeer grote olieproductie. Het land behoort tot de OPEC en heeft binnen dit oliekartel een behoorlijke stem. Doordat het land veel olie produceert is het land sterk afhankelijk van de olieprijs. De hoogte van de olieprijs bepaalt in belangrijke mate de inkomsten die het land krijgt door de export. Als de olieprijs laag is zal het land minder inkomsten krijgen en dat heeft gevolgen voor de bestedingen die het land kan doen.

Persbureau Bloomberg maakte woensdag 7 september 2016 bekend dat Saudi-Arabië overweegt om een aantal overheidsprojecten uit te stellen of geheel niet meer te laten uitvoeren vanwege de lage inkomsten die het land krijgt. De olieprijs is historisch laag en daardoor loopt de investering in projecten moeizaam. Door de lage olieprijzen staan de overheidsfinanciën van Saudi-Arabië zwaar onder druk. Verschillende bronnen hebben gemeld dat het land duizenden projecten geschrapt heeft op het gebied van huisvesting, gezondheidszorg en transport.

In totaal was het land van plan om voor een totale waarde van 69 miljard dollar projecten uit te voeren. Hier lijkt dertig procent van te worden geschrapt. Er wordt binnen zes maanden een definitief besluit hierover genomen door de regering. De regering is ook actief bezig om de uitgaven bij overheidsinstellingen te reduceren. Er wordt kritisch gekeken naar het personeelsbeleid en er wordt weinig nieuw personeel aangenomen. Het begrotingstekort is nog niet opgelost. Grotere en hardere maatregelen zijn niet ondenkbaar.