Saudi-Arabië geeft voor 15 miljard aan obligaties uit in 2016

Saudi-Arabië is van plan om in 2016 voor totaal van 15 miljard dollar aan obligaties uit te geven. Dit bedrag komt neer op 13,4 miljard euro. De obligaties worden uitgegeven om de begroting van het land op orde te brengen. Dat is nodig want de lage olieprijs heeft er voor gezorgd dat het land veel minder geld verdient aan haar belangrijkste exportproduct. Op woensdag 1 juni 2016 werd dit bericht bekend gemaakt door Bloomberg. Het uitbrengen van obligaties is nieuw voor Saudi-Arabië. Het is volgens Bloomberg voor het eerst dat Saudi-Arabië zich op de internationale markten begeeft met obligaties.

Obligaties
Vermoedelijk zullen de eerste obligaties worden uitgebracht in juli 2016. Dit maakten althans bronnen bekend. Er zijn echter nog geen definitieve besluiten genomen door Saudi-Arabië. In 2016 zal het begrotingstekort van Saudi-Arabië naar verwachting oplopen tot ongeveer 100 miljard dollar. De lage olieprijzen hebben er al in april van dit jaar voor gezorgd dat kredietbeoordelaar Fitch de rating van Saudi-Arabië heeft verlaagd met één stap naar AA- vanwege. In februari van 2016 had ook Standard & Poor’s (S&P) al besloten om de rating van Saudi-Arabië te verlagen met twee stappen omlaag naar A-.

Reactie van Technisch Werken
De olieprijs is voor veel bedrijven in de olie-industrie van doorslaggevend belang voor hun voortbestaan. Er zijn echter ook complete landen die afhankelijk zijn van de olieprijs als het gaat om het op orde krijgen van hun begroting. Een voorbeeld van zo’n land is Saudi-Arabië. Het lijkt er op dat Saudi-Arabië geen internationale afspraken kan maken over het verlangen van de olieproductie. Het overschot aan olie op de wereldmarkt neemt echter wel iets af ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016. Dit komt omdat de economie in grote delen van de wereld aantrekt en daardoor de vraag naar olie weer gaat stijgen. Hierdoor kan de vraag en het aanbod van olie weer met elkaar in balans komen.