Samsonite verplaatst productie mogelijk van Azië naar VS vanaf 2017

Het bedrijf Samsonite is bekend vanwege de productie van koffers en tassen. Op dit moment heeft Samsonite een groot deel van haar productie in Azië ondergebracht maar het bedrijf overweegt nu om een deel van haar productie te verplaatsen van Azië naar de Verenigde Staten. Deze beslissing heeft alles te maken met de benoeming van Donald Trump als president van Amerika. Hij heeft namelijk aangegeven dat hij meer werkgelegenheid wil scheppen in Amerika. Bedrijven moeten meer gaan produceren binnen de landsgrenzen van Amerika.

Dit moeten bedrijven in ieder geval wanneer ze producten gaan produceren voor de Amerikaanse markt anders moeten de bedrijven hoge invoerrechten gaan betalen in de toekomst. Kortom Trump wil dat producten voor de Amerikaanse markt ook in Amerikaanse fabrieken worden gebouwd. Dat zorgt voor meer werkgelegenheid voor Amerikaanse werknemers en is dus goed voor de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Samsonite is de grootste fabrikant van koffers en tassen ter wereld en heeft de oproep van Donald Trump gehoord en overweegt nu wat de beste beslissing is. Een woordvoerder van Samsonite heeft in een e-mail aangegeven dat het bedrijf inderdaad gaat onderzoeken of het verstandig is om de productie te verplaatsen naar de VS. Het bedrijf heeft haar onderzoek nog niet afgerond en heeft daardoor nog geen beslissing genomen. Samsonite is van oorsprong Amerikaans maar is officieel in Luxemburg gevestigd. Het bedrijf behaalt ongeveer 40 procent van haar omzet in de VS. De woordvoerder van Samsonite ging niet direct in op de opmerkingen die Trump eerder had gegeven op de Amerikaanse arbeidsmarkt en de rol van Amerikaanse bedrijven. Wel werd aangegeven dat door de verplaatsing van de productie naar Amerika het bedrijf sneller kan reageren op veranderingen in de markt. Ook worden meer transportkosten bespaard voor het vervoeren van koffers en tassen van Azië naar Amerika.