Rusland wil extra aardgas leveren via de omstreden pijplijn Nord Stream 2 in 2021

Aardgas lijkt een nieuw wapen te worden in een politieke situatie tussen Rusland en Europa. Het is duidelijk dat Europa een grote vergissing heeft begaan door te denken dat ze doormiddel van duurzame energiebronnen in haar energiebehoefte kon voorzien. Aardgas blijft nodig ook de komende jaren. Veel bedrijven en particulieren hebben aardgas nodig voor productieprocessen, verwarmen en koken. Met name in de winter is de vraag naar aardgas groot. Vooral nu de coronacrisis net voorbij is neemt de vraag naar aardgas en aardolie toe. Steeds meer mensen merken nu dat ze een hogere prijs moeten betalen voor zowel aardgas als voor elektrische stroom die voor een groot deel met aardgas moet worden opgewekt.

Tekort aan aardgas

Europa kon natuurlijk wel weten dat er een groot tekort aan aardgas zou ontstaan. Zelfs aardgasvrij wonen kan vaak niet geheel zonder aardgas als men nog afhankelijk is van elektrische stroom uit elektriciteitscentrales. Europa heeft haar bevolking op enorme kosten gejaagd. De prijzen voor energie zijn nog nooit zo hoog geweest en burgers maken zich terecht zorgen. Ondertussen doen overheden in Europa voorkomen alsof ze er alles aan doen om de energiecrisis op te lossen. Toch komt de oplossing waarschijnlijk niet uit de Europese landen zelf maar juist vanuit Europa’s grootste buurland Rusland.

Rusland kan leveren

Rusland kan binnen enkele dagen extra gas naar Europa laten stromen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangegeven. Hij wil dit echter wel laten gebeuren via de omstreden pijplijn Nord Stream 2. Dat is een pijplijn waarvoor Duitse en Europese autoriteiten nog goedkeuring moeten geven. Rusland geeft aan dat Gazprom in staat is om vanaf overmorgen 17,5 miljard kubieke meter gas te leveren aan Europa. Dan moet de goedkeuring echter eerst wel plaatsvinden. Doormiddel van dit bericht wordt duidelijk dat Rusland extra druk aan het uitoefenen is om pijplijn Nord Stream 2 te laten gebruiken. Dit is overigens niet iets dat Rusland te verwijten valt maar de Europese autoriteiten hebben echter wel verwijtbaar gehandeld. Zij hadden van te voren moeten anticiperen op een aardgastekort. In de zomermaanden hadden al aanzienlijke voorraden aardgas tegen lage prijzen moeten worden ingeslagen. Het is logisch dat er een koudere periode aankomt met een grotere vraag naar aardgas. Een goede reserve had dan een grote uitkomst kunnen bieden.

Hoge energieprijzen

Op dit moment worden steeds meer consumenten geconfronteerd met hoge energieprijzen. Vandebron heeft bijvoorbeeld ook bekend gemaakt dat ze de energieprijzen voor variabele contracten gaat verhogen vanaf 1 november. Dat komt al snel in zicht. Energieleveranciers zijn over het algemeen energie-importeurs. Het zijn handelaren in energie die energie kopen vanuit de ene kant van Europa waar energie wordt geproduceerd naar de andere kant van Europa waar energie wordt verbruikt. In Nederland wordt nagenoeg geen aardgas meer gewonnen maar wel steeds meer elektrische stroom. Dat stelt ons echter lang niet in staat om in alle energie te voorzien. Aardgas is schaarser geworden. Dan is extra gas vanuit Rusland zeker welkom maar goedkeuring van zowel Duitsland als de EU kan nog vele maanden duren.

Europese regelgeving

De Europese regels geven namelijk aan dat een bedrijf niet eigenaar mag zijn van het gas én eigenaar van de pijplijn waar dat gas doorheen loopt. Dat is wel het geval bij de aanleg in ingebruikname van de Nord Stream 2. Staatsgasmaatschappij Gazprom is zowel producent als beheerder. Dan heeft het bedrijf Gazprom teveel macht. Om die reden is er nog geen goedkeuring maar Rusland heeft er wel al gas in gepompt.