Rusland voorstander langere beperking olieproductie vanaf maart 2018

Eerder deze week werd bekend gemaakt dat de leden van de OPEC voorstander zijn van een verlenging van de beperking in de olieproductie. Ze willen de olieproductie langere tijd bevriezen zodat er een betere balans komt tussen de vraag en het aanbod van olie. Voor de meeste leden van de OPEC is de verkoop van olie de belangrijkste inkomstenbron. Als de waarde van deze inkomstenbron laag blijft krijgen deze landen een probleem met de begroting. Door het aanbod van olie te beperken zal de prijs uiteindelijk iets omhoog gaan. Althans dat is de verwachting.

Rusland en de olieproductiebeperking
Vooralsnog heeft de productiebeperking nog niet een groot effect gehad op de olieprijs. Dit komt onder andere omdat andere landen waaronder Amerika meer olie gaan produceren. Daardoor komt er niet direct een einde aan het overaanbod aan olie op de oliemarkt. Ondanks dat vinden de leden van de OPEC dat zij door moeten gaan met de productiebeperking in de oliesector. Inmiddels is duidelijk geworden dat ook Rusland een voorstander is voor een verlenging van de beperking in de olieproductie.

Beperking olieproductie
Rusland gaat nu akkoord met de verlenging van de beperking op de olieproductie. Dit doet het olieproducerende land in samenwerking met oliekartel OPEC. Dit bericht werd donderdag 30 november 2017 bekend gemaakt door persbureau Bloomberg. Vandaag komen de leden van de OPEC in Wenen bij elkaar. Gezamenlijk gaan ze een besluit nemen over de olieproductie. Dit officiële besluit zal volgen op de eerdere berichten waarin gemeld werd dat alle lidstaten van de OPEC voorstander zijn van een verlenging van de eerder afgesproken productieverlaging tot eind 2018. Nu ook Rusland instemt met de verlening kan verder worden gewerkt aan het besluit. Rusland is overigens geen lid van het kartel.