Ruimtestation ISS wordt mogelijk geprivatiseerd na 2024

De Amerikaanse president Trump heeft plannen om het internationale ruimtestation ISS te privatiseren. De privatisering zou er voor zorgen dat het ruimtestation toch nog in gebruik kan blijven de komende jaren. Er zijn echter al plannen om het ruimtestation ISS in 2024 uit de ruimte te halen.

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft aangegeven dat ze informatie uit documenten in bezit heeft gekregen waarin onder andere staat dat er verschillende internationale en commerciële partnerschappen zouden worden aangegaan door NASA de komende zeven jaar. Door deze partnerschappen en samenwerkingsverbanden zou ISS ook in de toekomst langer in gebruik kunnen blijven waardoor de aanwezigheid van mensen in de ruimte mogelijk blijft.

Het ruimtestation heeft de afgelopen jaren veel geld gekost. Zo heeft Washington al meer dan 100 miljard dollar in het ruimtestation geïnvesteerd. Dit is omgerekend 81 miljard euro. Het komende jaar zou de Amerikaanse overheid nog ongeveer 150 miljoen dollar moeten investeren. Amerika werkt echter samen met andere landen in ISS. Zo werken ook Japan en Rusland in ISS. Ook het Europese ruimteagentschap is vertegenwoordigd. Het is goed mogelijk dat andere landen het ruimtestation in de toekomst gaan bemannen als Amerika vertrekt. Denk hierbij aan China die zich ook meer richt op ruimtevaarttechnologie.