Ruim 77.000 aanvragen voor vierde NOW pakket in 2021

De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) kon voor de vierde keer worden aangevraagd in maart 2021. Een week geleden werden nog 54.000 aanvragen gedaan voor de nieuwe NOW regeling gedaan. Tot afgelopen zondag konden ondernemers een aanvraag indienden voor het vierde steunpakket voor loonsubsidies. Een groot aantal ondernemers heeft tot op het laatste moment gewacht met het indienen van de aanvraag. De reden voor het lange wachten was gerelateerd aan de cijfers. De ondernemers wilden eerst een goed beeld hebben van het omzetverlies dat ze hadden geleden. Als ze namelijk te weinig omzetverlies hadden geleden hebben ze geen recht op de NOW regeling. Als ze die regeling dan toch hadden aangevraagd moeten ze het geld later terugbetalen. Dat is bij een aantal ondernemers al het geval die begin vorig jaar de NOW regeling hadden aangevraagd.

Omzetverlies door de coronacrisis

Het terugbetalen van het geld vanuit de NOW is voor ondernemingen natuurlijk helemaal geen goede ontwikkeling. Het zorgt er voor dat er alsnog een vaak groot bedrag moet worden afgeboekt. Een groot aantal ondernemers wil daarom behoorlijk zeker zijn van het recht op de NOW regeling. Daarom zijn veel aanvragen voor de NOW pas aan het einde van de aanvraagperiode ingediend. Een week terug stond het aantal aanvragen nog op 54.000 dit aantal steeg naar 72.000 aanvragen op afgelopen vrijdag. Uiteindelijk kwam het totaal aanvragen uit op 77.000. Het aantal aanvragen voor de NOW in 2021 ligt iets lager dan het aantal aanvragen voor de NOW dat aan het einde van 2021 is gedaan. In de periode van oktober tot en met december 2020 werden in in totaal 81.000 aanvragen gedaan door de ondernemers in Nederland.

Loonsteun

Door de NOW 4 regeling kunnen ondernemers tot 85 procent van de loonsom vergoed krijgen als al hun inkomsten door de coronacrisis zijn weggevallen. Eerder kon men in een vorige NOW regeling nog tot 80 procent van de loonsom vergoed krijgen. De NOW 4-regeling heeft betrekking op de periode van januari tot en met maart 2021. In de eerste drie maanden van 2021 zouden ondernemers minimaal 20 procent omzet verloren moeten hebben door de coronacrisis. Als ze minder omzetverlies hebben geleden is de kans dat ze voor de NOW regeling in aanmerking komen eigenlijk nul. Dat maakt dat veel ondernemers goed gaan rekenen in hoeverre hun omzet terug is gelopen door de coronacrisis.