Ruim 60 procent van de moeilijk vervulbare vacatures is technisch in 2019

Van de top vijftien van de vacatures die het moeilijkste ingevuld kunnen worden op de arbeidsmarkt zijn zeker tien vacatures techniek of bouw gerelateerd. Dat wordt duidelijk als men de gegevens van het UWV bekijkt. Op woensdag 27 maart 2019 heeft het UWV een lijst samengesteld met daarop de vacatures die het moeilijkste kunnen worden voorzien van geschikte kandidaten. Het UWV heeft het over de ‘krapste beroepen’ omdat in deze beroepen de krapte aan beschikbare kandidaten het grootste is op de Nederlandse arbeidsmarkt. De top drie bestaat volledig uit technische functies.

Meest gezochte sollicitanten in Nederland
Hieronder staat de volledige lijst die door het UWV is opgesteld. Een groot deel van deze lijst is gericht op een functie in de techniek of bouw. Verder valt het op dat er ook veel mensen in de ICT sector worden gevraagd. De lijst ziet er als volgt uit:
1. Machinemonteurs
2. Bouwarbeiders afbouw
3. Elektriciens en elektronicamonteurs
4. Software- en applicatieontwikkelaars
5. Elektrotechnisch ingenieurs
6. Ingenieurs
7. Timmerlieden
8. Vrachtwagenchauffeurs
9. Databank- en netwerkspecialisten
10. Assemblagemedewerkers
11. Automonteurs
12. Productiemachinebedieners
13. Loodgieters en pijpfitters
14. Productieleiders industrie en bouw
15. Transportplanners en logistiek medewerkers

Vacatures in de techniek
Het aantal vacatures in de techniek neemt de afgelopen tijd aanzienlijk toe. Bedrijven in de procesindustrie optimaliseren het machinepark en vragen machinemonteurs, mechatronicamonteurs en onderhoudsmonteurs. Ook op de bouw en in de installatiebranche is het drukker geworden. De energietransitie in de bouw zorgt er voor dat er niet alleen nieuwe energiezuinige woningen worden gebouwd maar ook bestaande woningen worden verduurzaamd. Installatiemonteurs en elektromonteurs die duurzame energie-installaties kunnen aanbrengen zoals warmtepompen, hybrideketels, waterstofketels en zonnepanelen zijn hard nodig om de energiedoelstellingen uit de klimaatafspraken te behalen.

Zoek je werk in de techniek?

Mocht je zelf ook op zoek zijn naar een baan in de techniek dan kun je via deze website een vacatureaanbod zien door op de knop ‘vacatures Technicum’ te klikken. Ook als je interesse hebt in een baan in de techniek maar nog geen ervaring hebt in een technische functie kan Technicum wat voor jou betekenen. Doormiddel van een BBL traject kun je werken en leren. Zo kun je een technisch beroep leren en tegelijkertijd geld verdienen. In de menubalk kun je klikken op ‘BBL Technicum’ als je in aanmerking wil komen voor een BBL traject in de techniek. Voor alle overige vragen kun je contact opnemen via het contactformulier.