Ruim 3.300 middelbare scholieren slagen cum laude in 2016

Cum laude is een begrip dat vooral bekend is op HBO en academische opleidingen. Daar komt vanaf 2016 echter verandering in. Staatssecretaris Sander Dekker heeft het begrip cum laude ook ingevoerd voortgezet onderwijs. Cum laude is een Latijnse term die in het Nederlands als volgt vertaald kan worden: “met lof”.  Hierbij staat het woord “cum” voor het woord “met” en het woord “laude” voor “lof”. Cum laude wordt gebruikt als studenten met hoge cijfers hun examen hebben behaald. In het verleden werd de term gebruikt voor mensen die een universitair examen met hoge cijfers hebben afgerond.

Tegenwoordig gebruikt men cum laude echter ook als leerlingen een opleiding op mbo niveau met hoge cijfers hebben afgerond. De staatssecretaris heeft de aanduiding ingevoerd om talenten aan te sporen om hun kwaliteiten te tonen op hun opleiding. Door cum laude te vermelden op hun opleidingsresultaat kunnen afgestudeerden bovendien ook aan bedrijven of vervolgopleidingen beter aantonen wat hun vaardigheden zijn. Dat kan een positief effect hebben op de sollicitatie of een selectieronde. In 2016 zijn meer dan 3.300 leerlingen cum laude geslaagd op de middelbare school. Ze kregen deze aanduiding wanneer ze met gemiddeld een acht of hoger waren geslaagd voor al hun examenvakken.

Op het vmbo waren meer dan achthonderd kinderen cum laude geslaagd. Op het vwo waren dat er 2200 en op de have 300. Staatssecretaris Dekker heeft aan de  Tweede Kamer geschreven dat in Nederland het totale slagingspercentage is uitgekomen op 92,7 procent in 2016. Dit percentage ligt hoger dan het slagingspercentage van de afgelopen zeven jaar.