Rubiks kubus wordt in 0,6 seconden opgelost door robot in november 2016

Rubiks kubus is een puzzel in de vorm van een kubus. Deze kubus heeft als deze in de juiste positie is gebracht aan elk snijvlak één kleur. De kleuren van de snijvlakken onderling zijn verschillend. De snijvlakken hebben drie rijen die elk bestaan uit drie blokjes. De Rubiks kubus is zo gemaakt dat elke rij blokjes zowel horizontaal als verticaal kan worden gedraaid. Het is een puzzel die men afrond door de rijen op de juiste manier te draaien zodat alle kleuren op de snijvlakken in de juiste positie zijn gebracht. Dit doet men uit een willekeurige startpositie. De Rubiks kubus is bedacht door de Hongaar Ernő Rubik. Andere benamingen voor deze kubuspuzzel zijn de Engelse naam Rubik’s Cube en de benaming draaikubus of Hongaarse kubus.

Robot Sub1 Reloaded
Wereldwijd worden wedstrijdjes gehouden om en kubuspuzzel zo snel mogelijk te maken. Dit werd normaal altijd door mensen gedaan maar de mens heeft nu een geduchte tegenstander namelijk een robot van Duitse chipmaker Infeon. Deze robot kan de Rubiks kubus in een zeer snelle tijd afronden. De robot heeft onlangs haar eigen record op dit gebied verbroken. De robot Sub1 Reloaded van Infineon heeft de puzzelkubus in 0,637 seconden opgelost. Dit maakte de chipmaker Infineon bekend.

Oud record
Eerder had deze robot in januari 2016 de kubuspuzzel al weten af te ronden in 0,887 seconden. De robot heeft echter een update gehad en is van een nieuwe processor voorzien. Deze nieuwe chip is ontworpen om de ontwikkelingen in technologie voor zelfrijdende auto’s te laten zien. Deze auto’s maken gebruik van dezelfde chips en speciale camera’s om in fracties van seconden situaties te analyseren en daaruit logische beslissingen te maken. DE Sub1 robot gebruikt deze technologie om zo snel mogelijk de Rubiks Kubus te bekijken en op te lossen.

Robot lost Rubiks kubus op
Daarvoor wordt de puzzelkubus in een willekeurige volgorde in startpositie in de zes draaiarmen van de robot geplaatst. Verschillende camera’s bekijken de kubus vervolgens van alle kanten en maken een beslissing. De armen komen daarna in beweging en draaien de kubusdelen zo snel mogelijk in het rond zodat de kubus zeer snel wordt opgelost. Voor deze training is echter gebruik gemaakt van een speciale Rubiks kubus. Deze is gemaakt zodat er minder wrijving optreed tijdens het draaien van de kubusdelen. De Rubiks kubus die gebruikt wordt door de robot is echter wel goedgekeurd door The World Cube Association. Deze organisatie is verantwoordelijk voor het opstellen van de regels rond Rubiks kubus-wedstrijden.

Mats Valk uit Amstelveen
Er worden door mensen Rubiks kubus-wedstrijden gehouden. Het doel van deze wedstrijden is het zo snel mogelijk oplossen van de Rubiks kubus. Het oplossen van deze kubuspuzzel moet dan in een zo snel mogelijke tijd worden gedaan. Mats Valk uit Amstelveen heeft op dit gebied het nieuwe menselijke record gehaald. Hij heeft op maandag 7 november 2016 deze puzzel opgelost in 4,74 seconden. Het record van de robot Sub1 Reloaded is nog niet officieel opgenomen als het wereldrecord. Dit komt omdat er geen afgevaardigde van de Guinness World Record-organisatie aanwezig was bij de recordpoging.