Rol GasTerra tegen 2022 voorbij

Gasverkoper GasTerra heeft in 2019 nog een belangrijke rol in de verkoop van aardgas uit Groningen. De komende tijd zal deze rol echter wel minder worden door het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Het ministerie van Economische Zaken heeft maandag 7 oktober 2019 aangegeven dat het bedrijf geleidelijk aan wordt afgebouwd. De 165 werknemers van GasTerra komen in aanmerking voor een sociaal plan.

Het is logisch dat het bestaansrecht van GasTerra ten einde loopt nu de gasproductie uit Groningen wordt teruggeschroefd. GasTerra verkoopt namelijk het laagcalorisch aardgas dat door de NAM in Groningen wordt geproduceerd uit de gasvelden van de provincie. GasTerra is voor 50 procent in handen van de Staat. Naast de Staat hebben Shell en ExxonMobil elk 25 procent van het bedrijf in handen.

Het is de bedoeling dat de gaswinning in Groningen in 2022 stopgezet wordt. Daardoor verdwijnt ook de rol van GasTerra. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat de directie van GasTerra de vraag heeft gekregen om een afbouwplan op te stellen. Dit afbouwplan moet het mogelijk maken om de komende tijd de benodigde activiteiten te blijven uitvoeren. De overheid zal door het stopzetten van de gaswinning in Groningen wel inkomsten mislopen maar de veiligheid van de Groningers staat nu op de eerste plaats.