Rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren steeds beter rioolwater

Vrijwel alle aandacht in de media gaat uit naar het opwekken van duurzame energie en het beperken van de CO2 uitstoot als men het over verduurzamen en het milieu heeft. Over de waterkwaliteit worden veel minder berichten geplaatst in de media. Dit is vreemd want de kwaliteit van het water is ook van groot belang voor zowel mens als milieu.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte woensdag 13 april bekend dat het water dat door rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt geloosd van een steeds bet6 kwaliteit is. Ten opzichte van 1990 zitten er nu veel minder zware metalen in het restwater. Het percentage fosfor en stikstof is eveneens afgenomen.

Tot 1970 werd het overgrote deel van het rioolwater van Nederlandse huishoudens in het oppervlaktewater geloosd. Dit had een slechte waterkwaliteit tot gevolg. Tegenwoordig wordt rioolwater door de rioolwaterzuiveringsinstallaties gezuiverd en worden zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit het rioolwater gehaald. Dit zuiveringsproces heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vermindering van watervervuiling van het Nederlandse water. Verder heeft de sanering van industriële lozingen ook bijgedragen aan een betere en effectievere zuivering van het water.

Vooral koper wordt minder aangetroffen in het geloosde water. Tegenwoordig is er 80 procent minder koper aanwezig in het estwater van rioolwaterzuiveringsinstallaties ten opzichte van 1990. Daarnaadt bevat het geloosde rioolwater 65 procent minder stikstof- en fosforverbindingen. Het percentage zink is met de helft gereduceerd.

Reactie van Technisch Werken

Er zijn ook goede berichten over het milieu te melden. Dit bericht is daar een goed voorbeeld van. Het milieu wordt ook doormiddel van technologie beter beschermd tegen de vervuiling door de mens. De mens leert techniek steeds beter te gebruiken om de schade van de mens voor de natuur te beperken. Dat is ook verduurzamen. Het beperken van de milieuvervuiling gaat verder dan alleen de CO2 reductie van huishoudens en bedrijven.