Rijden met elektrische auto is nog te duur in 2017?

Op maandag 4 december 2017 werd door de ANWB informatie bekend gemaakt over de elektrische autobranche in Nederland. Deze informatie werd gepubliceerd in de Elektrisch Rijden Monitor. Daaruit komt naar voren dat veel Nederlandse automobilisten wel interesse hebben in elektrisch rijden maar toch op korte termijn niet zullen besluiten om een elektrische auto aan te schaffen. Er worden verschillende redenen aangevoerd voor het niet kopen van een elektrische auto.

Elektrisch rijden te onbekend
Een belangrijke reden is dat veel mensen afwachten totdat een elektrische auto meer ingeburgerd is. Veel mensen vinden de elektrische auto interessant maar kennen weinig mensen die daadwerkelijk een elektrische auto hebben gekocht. Elektrische auto’s zijn dus onbekend en onbekend maakt ook dat ze onbemind zijn. Consumenten wachten af totdat de elektrische auto ‘gewoner’ is geworden. Daarnaast maken veel consumenten zich nog zorgen over de actieradius van een elektrische auto. Ze zijn bang dat ze niet lang kunnen rijden op een opgeladen accu en daardoor stil komen te staan.

Kosten van een elektrische auto
De kosten van elektrisch rijden vallen tegen. Gemiddeld is de prijs die wordt betaald voor een nieuwe benzineauto per kilometer 50,6 cent. Voor het rijden met een nieuwe elektrische auto zou men gemiddeld 55,9 cent per kilometer te betalen. In een rekenvoorbeeld zou een elektrische auto gemiddeld 689 euro per maand kosten en een benzineauto 632 euro per maand. Volgens ANWB-directeur Frits van Bruggen is elektrisch rijden daardoor wel duurder.  Toch valt het verschil in prijs volgens hem wel mee. Het is vooral de beleving van veel mensen dat elektrisch rijden veel duurder is.