Renault wil fusiegesprekken met Fiat Chrysler hervatten in 2019

De Franse autoproducent Renault heeft eerder met het Japanse Nissan gesprekken gevoerd om het aandeel van het Franse autobedrijven in het Japanse bedrijf te reduceren. Daardoor zou Renault de fusiegesprekken met Fiat Chrysler kunnen hervatten. Dit bericht werd door The Wall Street Journal (WSJ) in de media gebracht op zaterdag 3 augustus 2019. Eerder werden de gespreken tussen Fiat en Renault gestaakt. Dat gebeurde in de maand juni. Toen heeft de Franse staat zich met de kwestie bemoeit en dat heeft er voor gezorgd dat er geen goedkeuring kwam.

Nissan moest volgens de Franse staat akkoord zijn met de fusie en dat akkoord bleef uit. De Franse staat is de grootste aandeelhouder van Renault en heeft daardoor een doorslaggevende invloed op het beleid van deze autoproducent. Als het Franse belang in Nissan wordt afgebouwd zouden de spanningen tussen de betrokken partijen worden verminderd en zou er alsnog een fusie tot stand kunnen komen tussen Renault en Fiat Chrysler.
Op dit moment heeft Renault een belang van 43,4 procent in de Japanse automaker. Daar staat tegenover dat Nissan slechts 15 procent van de aandelen van Renault in handen heeft. Daarnaast hebben de Japanners geen stemrecht bij Renault, ondanks dat Nissan groter is. Dat staat een goede onderhandeling in de weg tussen de partijen.