Renault moet elektrische auto’s produceren in ruil voor staatsteun in 2020

Verschillende bedrijven hebben het moeilijk tijdens de coronacrisis. Ook autoproducenten zoals Renault hebben het in de ze periode erg lastig. Het bedrijf wil graag staatssteun hebben van de Franse overheid. Waarschijnlijk kan de autoproducent 5 miljard euro aan staatssteun in de vorm van een lening tegemoetzien. Deze staatssteun is echter niet vrijblijvend. Er worden een aantal voorwaarden gesteld door de Franse overheid.

Een belangrijke voorwaarde is dat de productie van elektrische auto’s omhoog moet. Daarnaast moet Renault gaan samenwerken met toeleveranciers uit Frankrijk. Ook moeten de hi-techactiviteiten in Frankrijk worden geconcentreerd. Dit heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd aangegeven in een interview met Le Figaro. Op dit moment is Renault nog een zelfstandige autorproducent. Het bedrijf heeft echter een samenwerkingsovereenkomst met het Japanse Nissan. Dat zorgt er voor dat er tussen de autoproducenten afspraken worden gemaakt over de ontwikkeling van technologie en de productie van voertuigen.

Op dit moment staat de auto-industrie onder druk. Er zijn echter meer bedrijven in Frankrijk die het moeilijk hebben. In totaal trekt de Franse overheid ongeveer 450 miljard euro uit om het land op de been te houden. Frankrijk heeft het over de ergste economische crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. De bedragen die door de Franse overheid worden verstrekt zijn directe financiële steun en leningen. De economie van Frankrijk zal in 2020 naar verwachting 8 procent krimpen. Ook zal het begrotingstekort toenemen 9 procent.