Regering investeert 130 miljoen euro technisch personeel in Eindhoven

Het kabinet gaat 130 miljoen euro investeren in innovatie in de regio Eindhoven. Deze investering is bestemd voor het aantrekken van technisch personeel in de omgeving van Eindhoven. Ook is het bedrag bedoelt voor het behouden, opleiden en ontwikkelen van technisch talent. De regio moet door de investering in technisch personeel een bijdrage leveren in de ontwikkeling van ”innovaties met maatschappelijke impact.” Het bericht werd vrijdag bekend gemaakt door een aantal ministers, namelijk:

  • minister Carola Schouten van Landbouw
  • minster Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken
  • en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken

De bekendmaking over de investering gebeurd in het complex van TU/e Innovation Space. Niet alleen de overheid investeert geld in innovatie in de omgeving van Eindhoven. Ook de regio levert een financiële bijdrage van 240 miljoen euro. De hoogte van de overheidsbijdrage is gekoppeld aan de bijdrage van de regio. Dat betekend dat als de bijdrage van de regio niet wordt gehaald er ook minder geld vanuit het Rijk komt. In dat geval daalt de rijksbijdrage evenredig.

Patenten en research en development
Men heeft het ook wel over Brainport Eindhoven. Deze benaming moet duidelijk maken dat Eindhoven een economisch kerngebied is van nationale betekenis. De ministers geven aan dat de concentratie van kennisintensieve maakindustrie er voor zorgt dat deze regio een aanjager is van de innovatie in de Nederlandse hightechsector. Ieder jaar wordt in Eindhoven 2 miljard euro besteed aan research en development oftewel onderzoek en ontwikkeling. De regio heeft 22,6 patenten per 10.000 inwoners en dat maakt de stad Eindhoven volgens de OESO de hoogste patentdichtheid ter wereld.