Recordproductie Tata Steel 2015

In 2015 heeft staalproducent Tata Steel een recordproductie gedraaid.  In totaal werd in 2015 meer dan 9,5 miljoen ton staal geproduceerd. In 2014 was de staalproductie van Tata Steel nog 8,8 miljoen ton staal. Het Indiase Tata Steel is het moederbedrijf van het voormalige bedrijf Hoogovens dat gevestigd is in IJmuiden.

Hoge staalproductie zegt niet alles

Hoewel de productiecijfers duiden op de hoogste staalproductie ooit voor het bedrijf zegt dit getal weinig over de financiële prestaties van het staalproductiebedrijf. Op vrijdag 8 april 2016 werden geen financiële resultaten genoemd door Tata Steel. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar draaide Tata Steel rode echter al cijfers. Het boekjaar van Tata Steel liep tot het einde van de maand maart.

Sterk gedaalde staalprijs

Het gaat slecht met de staalprijzen wereldwijd. Niet alleen Tata Steel merkt dit ook andere staalproducenten in de wereld merken de gevolgen van een lage staalprijs. In China, Zuid-Korea,  Rusland en Japan kampen de staalproducenten ook met een terugvallende vraag naar staal in eigen land. Deze landen draaien een zogenoemde overproductie.

Dit houdt in dat in die landen meer staal wordt geproduceerd dan dat er vraag is naar staal binnen de eigen landsgrenzen. De genoemde landen kiezen er niet voor om de overcapaciteit in de staalproductie aan te pakken. In plaats daarvan dumpen deze landen hun staalproducten tegen bodemprijzen op de wereldmarkt. Ook op de Europese markt wordt massaal staal gedumpt tegen zeer lage prijzen. Het spreekt voor zich dat Europese staalbedrijven hieronder te lijden hebben.

Tata Steel maakt keuzes

Ook Tata Steel merkt de problemen in de staalmarkt. De lage staalprijs heeft ook voor deze staalproducent gevolgen. Het bedrijf overweegt om de verlieslijdende activiteiten te verkopen. De verlieslijdende Britse activiteiten worden mogelijk in de verkoop gezet door Tata. Kort geleden had het staalconcern al aangekondigd day ze duizenden banen wil gaan schrappen in haar bedrijven in Groot-Brittannië. Volgens zakenkrant Financial Times zou het met de Indiase en Nederlandse activiteiten van het concern niet slecht gaan.

Reactie van Technisch werken

De staalmarkt in dit opzicht wel een beetje op de olie-industrie. Ook in de oliemarkt is er sprake van een overaanbod. Er wordt meer olie geproduceerd dan verkocht. Dit heeft tot gevolg dat de olieprijs onderuit gaat. Ook in de staalproductie heeft ook te maken met een overaanbod. Landen proberen hun eigen staalproducenten te beschermen.  Eerder maakte de Britse regering al bekend dat ze mogelijk de wet wil aanpassen om het voor Britse bedrijven interessanter te maken om Brits staal te gebruiken voor projecten.

Ook Europa probeert haar markt te beschermen tegen goedkoop staal uit China. Veel Chinese bedrijven zijn in handen van de Chinese overheid of worden financieel gesteund door de Chinese regering. Dit zorgt er voor dat die bedrijven goedkoop staal kunnen produceren zonder dat daar een bepaald rendement tegenover hoeft te staan. Tegen dit soort dumpprijzen kunnen Europese bedrijven niet concurreren.