De Nederlandse economie zal dit jaar vrijwel zeker geen recessie doormaken. Dit heeft de Nederlandse Bank bekend gemaakt. De financiële stabiliteit is in balans dit jaar. Voor 2024 wordt kleine economische groei verwacht en een voorzichtig herstel in 2025. De doelstelling van de Europese Centrale Bank met betrekking tot inflatie komt dichterbij. Ook in de eurozone zal een stevige recessie vooralsnog niet aan de orde zijn. Daar wordt ook een gematigde groei verwacht. Er zijn volgens de Nederlandse Bank nog wel veel onzekerheden.
Inflatie in Nederland
De inflatie in Nederland is bovendien nog hoger dan in de overige landen van de eurozone. Als men de Europese rekenmethode hanteert voor het berekenen van de inflatie dan komt deze op 3,3 procent uit. Na België heeft Nederland te maken met de sterkste prijsstijgingen. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor de consumenten. Bovendien is sparen ook niet interessant als spaargeld ongeveer 1 tot 1,5 procent oplevert terwijl de inflatie op 3,3 procent staat. Dat betekend dat sparen eigenlijk niet interessant is. Geld wordt namelijk minder waard als men niet een rendement heeft van 3,3 procent of hoger. Toch blijken veel mensen liever te sparen dan geld uit te geven.
Vacatures
DNB geeft aan dat de hoge inflatie in Nederland verschillende oorzaken heeft. Aan de ene kant is er sprake van een krappe arbeidsmarkt en daarnaast is er sprake van een ruim begrotingsbeleid. Bedrijven hebben een grote behoefte aan personeel. Er staan in Nederland ongeveer 400.000 vacatures open. Doormiddel van hogere salarissen en andere gunstige arbeidsvoorwaarden proberen bedrijven personeel naar binnen te halen en binnen te houden.
Hogere prijzen
Dat zorgt er voor dat werknemers meer kunnen verdienen en vaak ook meer geld uitgeven. Bedrijven moeten echter de hogere salarissen ook terugverdienen. Daarom gaan de prijzen van producten omhoog. Volgens de cijfers van werkgeversvereniging AWVN zijn de lonen afgelopen jaar gemiddeld met 7,1 procent gestegen. Dat is een enorme stijging ten opzichte van afgelopen jaren. Ook in 2024 is de gemiddelde loonstijging behoorlijk fors namelijk 5,4 procent. Omdat deze hoge loonkosten worden doorberekend schieten de prijzen ook verder omhoog in supermarkten, de horeca en andere bedrijven. De inflatie blijft daardoor in Nederland hoog.