Rabobank denkt dat prijzen van koopwoningen in 2021 gemiddeld met 14,4 procent stijgen

De Rabobank heeft op maandag 13 september 2021 bekend gemaakt dat de prijzen van koophuizen dit jaar met gemiddeld 14,4 procent zullen stijgen. In 2022 zullen de prijzen van koopwoningen vermoedelijk met 11,5 procent extra stijgen. Dit is echter een prognose. Als deze uitkomt zullen koopwoningen in een periode van twee jaar tijd gemiddeld ruim 90.000 euro duurder zijn geworden. Deze nieuwe cijfers komen wel een beetje als een verassing voor de woningmarkt. Een aantal maanden geleden had de Rabobank een veel lagere groeiverwachting in de woningprijzen benoemd. Toen had de bank voor 2021 een groeipercentage van 11 procent genoemd en voor 2022 een percentage van 4,6 procent. Inmiddels is de bank er van overtuigd dat zowel in 2021 als in 2022 de woningprijzen harder zullen stijgen.

Hypotheekrente is laag

Deze nieuwe inschatting is het gevolg van de ontwikkelingen op de woningmarkt de afgelopen maanden. Toen stegen de prijzen op de woningmarkt harder dan verwacht werd. Naast deze ontwikkeling is ook de economie weer goed aan het herstellen. De coronacrisis komt ten einde nu het coronavirus zwakker is geworden. Daardoor lijkt een nieuwe lockdown niet een voor de hand liggende keuze van de overheid. Bovendien ligt de werkloosheid op een bijzonder laag niveau. Verder is een opvallend gegeven de rente. De ECB heeft de rente heel laag gehouden. Daar lijkt in eerste instantie nog geen verandering in te komen hoewel steeds meer annalisten verwachten dat de rente de komende tijd wel omhoog kan gaan omdat de inflatie al op drie procent is beland in Europa.

Maandelijkse lasten worden wel hoger

Door de zeer lage hypotheekrente hebben veel mensen meer geld kunnen lenen voor hun woning waardoor de woningprijzen verder omhoog zijn gevlogen. De woningmarkt heeft verder te maken met een krapte aan beschikbare koopwoningen. De koopwoningen die al beschikbaar zijn gaan daarom voor hogere bedragen weg. Met name voor starters is het op de woningmarkt heel lastig om aan een nieuwe woning te komen. Dat vind ook Stefan Groot een woningmarkteconoom bij Rabobank. Deze econoom houdt rekening met een gemiddelde stijging van 90.000 euro per verkochte woning. Dat is een aanzienlijk bedrag waarvoor ook bij een lage rente gemiddeld 300 euro per maand meer aan hypotheek moet betaald worden. Hoewel de hypotheekrente laag is zorgt een groei in de woningprijs er alsnog voor dat de woonlasten iedere maand hoog zijn.