Quarantaineverzuim en CoronaMelder-app maken werkgevers bezorgd in 2020

Quarantaineverzuim en de zogenaamde CoronaMelder-app zijn voor bedrijven lastige aspecten waar ze steeds vaker rekening mee moeten houden in hun bedrijfsvoering. Het quarantaineverzuim is iets waar bedrijven voor de coronacrisis van 2020 nog nooit van hadden gehoord. Voor het reguliere ziekteverzuim hebben bedrijven vaak een verzekering afgesloten of een andere financiële dekking. Het quarantaineverzuim is echter nieuw en zorgt tevens voor personeelsuitval.

Uiteraard hoort quarantaine bij de coronamaatregelen van het kabinet. Doormiddel van de quarantaine wordt voorkomen dat meer mensen besmet raken. Dat is natuurlijk ter bescherming van de persoon zelf maar ook ter bescherming van zijn of haar omgeving. Daar hoort ook de werkomgeving bij. Toch vinden bedrijven de quarantainemaatregel problematisch. Er ontstaan extra kosten voor de werkgever en sommige mensen blijven thuis om wisselende klachten. De ene werknemer blijft thuis in quarantaine bij de eerst kuch of nies terwijl de andere pas thuis blijft bij een stevige verkoudheid. Ook gaan sommige mensen in thuisquarantaine na een melding van de CoronaMelder-app dat ze bij een corona patiënt in de buurt zijn geweest. Daarnaast zijn er werknemers die ook bij een stevige verkoudheid op het werk komen.

Er ontstaan problemen en onduidelijkheden over wanneer iemand wel of niet thuis moet blijven. Er kan sprake zijn van misbruik van de quarantainemaatregel en bedrijven kunnen hier niet of nauwelijks op controleren in verband met privacy en het verplichte afstand houden dat bij de quarantaine vereist is. Werkgevers zijn geen dokters en zijn daarnaast ook gewoon bezig om hun bedrijf draaiende te houden. Werkgeversorganisaties AWVN en VNO-NCW herkennen de problemen bij de werkgevers maar kunnen nog geen aantallen noemen. Woordvoerder Jannes van der Velden geeft wel aan dat de problemen steeds groter worden. “We horen dit van onze adviseurs die bij bedrijven over de vloer komen” geeft hij aan in een reactie. De corona-app is door de overheid ingevoerd maar zorgt niet altijd voor meer duidelijkheid. Halverwege oktober hadden verschillende werknemers- en werkgeversorganisaties ook al hun zorgen geuit over het gebruik van de corona-app tegenover Nieuwsuur.