ProRail gaat 3,5 miljard investeren in renovatie en nieuwbouw van treinstations vanaf 2019

ProRail is van plan om de komende tien jaar de bestaande stations op te knappen en ook een aantal nieuwe treinstations te bouwen. Daarvoor heeft ProRail een bedrag van 3,5 miljard euro beschikbaar gesteld. Dit geld heeft de organisatie ontvangen van de overheid. Het rijk en de provincies moeten bijdragen in de investeringen en ook de vervoerders zelf zullen moeten bijdragen in de optimalisatie van de stations.

ProRail-directeur Eringa vermoed dat de kosten van het aanpassen van de stations ongeveer 30 miljoen euro per station zullen bedragen. Volgens hem is er de afgelopen tijd al veel gedaan op het gebied van de optimalisatie van treinstations. Er is echter sprake van een toestroom aan nieuwe treinreizigers. De wensen van deze reizigers veranderen echter ook voortdurend.

Mensen willen beter gefaciliteerd worden en stellen meer eisen aan comfort. Modernisering is noodzakelijk en uitbreiding van de stations ook. Daarnaast moeten stations ook in staat zijn om drukker treinverkeer te verwerken. De komende periode wil ProRail vooral de regionale stations optimaliseren. Omdat er dagelijks ongeveer 1 miljoen mensen gebruik maken van treinstations is het belangrijk dat deze mensen goed worden gefaciliteerd op deze stations. Dat hoort bij de servicegerichte dienstverlening van ProRail.