Proef vierdaagse werkweek voor hetzelfde salaris slaagt in 2020

Het bedrijf Loyals in Mijdrecht heeft een proef gehouden waarbij werknemers vier dagen werken en toch hetzelfde salaris verdienen. Deze proef is volgens het bedrijf succesvol verlopen. Het bedrijf is zo tevreden over de resultaten dat de kans groot is dat er een opvolging plaatsvind. In de maand februari van 2020 werkt iedere werknemer van het bedrijf maximaal 32 uur. Deze uren worden gedraaid in 4 werkdagen. De dag dat de werknemers niet gebruiken moet echter wel worden besteed aan activiteiten waardoor ze meer energie krijgen.

Volgens mede-eigenaar Gillian Robles van Loyals was er in het bedrijf sprake van een bepaalde energieafname. “We zagen niet echte burn out-klachten, maar wel dat mensen zich soms ergens doorheen moesten trekken. Wij wilden kijken wat we als werkgever konden doen.” Het project van een vierdaagse werkweek werd ingevoerd om het ziekteverzuim te verlagen en de energie van de werknemers te vergroten. Het was en is niet de bedoeling dat werknemers de extra vrije dag gaan gebruiken voor huishoudelijke klussen en andere werkzaamheden die energie nemen in plaats van geven.

Deze voorwaarde werd gesteld omdat het belangrijk is dat werknemers juist meer energie gaan krijgen. Deze aanpak werkt. Het CNV is positief over het initiatief van het bedrijf en zou graag zien dat meerdere bedrijven hun werkweek zouden inkorten ter bevordering van het welzijn van werknemers. Economen zijn hierover minder enthousiast zij wijzen vooral op het tekort aan arbeidskrachten voor de economie.