Productiedaling in mei 2020 Nederland op niveau 2009

In Nederland is de productie door de coronacrisis verder gedaald. Er is sprake van een flinke daling in de productie van bedrijven. Deze daling is zover doorgezet dat deze is beland op het dieptepunt van de economische crisis in 2009. Dit heeft de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI) dinsdag 2 juni 2020 bekend gemaakt.

NEVI

De NEVI hanteert een specifieke index voor haar berekening of de productie, dat is de zogenoemde NEVI inkoopmanagersindex. Deze wordt ook wel de NEVI PMI genoemd en is gedaald naar 40.5. In de maand april was dit nog 41.3. Dat was toen al de grootste daling sinds het begin van de meting die in 2000 voor het eerst werd geregistreerd. Bij het beschouwen van het indexcijfer is een PMI-score van 50 neutraal. Onder deze punten is er sprake van een negatieve trend met betrekking tot de groei in de economie. Ook is er dan sprake van een afname van het vertrouwen.

Daling

Het is de vraag of er verder een daling aan gaat komen. De afgelopen daling is veroorzaakt door een scherpe afname van inkoop en ingekochte voorraad. Dit heeft Albert Jan Swart een sectoreconoom industrie bij ABN AMRO in een toelichting aangegeven. De kans dat er een diepe recessie aankomt is behoorlijk groot. Er is sprake van een daling in werkgelegenheid en ook het aantal nieuwe orders is afgenomen. De daling is echter minder scherp dan in de maand april werd genoteerd.