Producentenvertrouwen eind 2020 weer grotendeels hersteld

Het vertrouwen van Nederlandse industriële producenten is behoorlijk hersteld aan het einde van 2020. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft maandag 28 december 2020 bekend gemaakt dat dit vertrouwen inmiddels weer op het niveau is terechtgekomen van de maand maart. Op de desbetreffende maandag kwam het producentenvertrouwen nog wel uit op een min 0,4. Toch is dat wel de hoogste stand sinds maart van dit jaar.

Verwachte bedrijvigheid

Volgens het statistiekbureau zijn ondernemers in Nederland vooral positief over de bedrijvigheid die ze verwachten. De verwachte bedrijvigheid kwam uit op 0,3. De berekening van dit cijfer is gebaseerd op verschillende factoren van de afgelopen twintig jaar. Het hoogste cijfer op dit gebied werd geschreven op februari 2018. Toen was het vertrouwen van ondernemers gestegen tot 10,9, in april van 2020 werd het absolute dieptepunt genoteerd met -28,7.

Verschillende sectoren

Het producentenvertrouwen wordt door het Centraal Bureau voor de Statistiek onder meer gebaseerd op wat fabrikanten vinden van het aantal orders dat ze in portefeuille hebben en de voorraden die ze hebben staan. Het CBS brengt het producentenvertrouwen breed in kaart. Dat betekent dat verschillende producenten worden meegenomen in de berekening. Zo neem het CBS producenten mee in de chemie, aardolie, bouw kledingindustrie, aardolie en voedings- en genotmiddelen.