Prijzen van koopwoningen in oktober 2022 iets gedaald

In de maand oktober van 2022 zijn de prijzen voor koopwoningen iets gedaald. Het is inmiddels de derde maand op rij waarin er in Nederland minder woningen zijn verkocht dan in de maand er voor. Het is weliswaar een kleine daling van een halve procent ten opzichte van de maand september. Deze gegevens zijn naar voren gebracht door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS was de prijs van een koopwoning in de maand oktober gemiddeld 428.079 euro.

Prijzen van koopwoningen dalen

De afgelopen maanden zijn de prijzen iets gedaald. Deze daling volgt op een jarenlange periode waarin de prijzen van woningen zijn gestegen. Met name in de tweede helft van 2021 en de eerste helft van 2022 zijn de prijzen van koopwoningen aanzienlijk gestegen. De stijging in de woningprijzen zijn nu echter aan het veranderen. Dat komt met name omdat de economische situatie in de wereld anders is geworden.

ECB rente

De ECB oftewel de Europese Centrale Bank heeft de rente omhoog gebracht. De verhoging van de ECB rente zorgt er voor dat lenen duurder wordt. Daardoor gaat ook de hypotheekrente omhoog. Hoe hoger de hypotheekrente is hoe minder mensen kunnen lenen voor een woning. Een hoge ECB rente zorgt er tevens voor dat er uiteindelijk ook meer rente geboden zal worden op spaarrekeningen. Sparen wordt dus interessanter. Mensen stellen daardoor de koop van een nieuwe woning uit.

Woningen in 2022 nog wel duurder dan 2021

Hoewel de prijzen van koopwoningen eind dit jaar aan het dalen zijn liggen de prijzen nog wel 7,8 procent hoger dan vorig jaar. Dat betekent dat de koopwoningen in 2022 nog altijd duurder zijn dan vorig jaar.