Prijzen koopwoningen in de maand november van 2022 slechts 4,9 procent gestegen

De prijzen van koopwoningen stijgen in Nederland minder hard. Zo waren de prijzen va koopwoningen in november 2022 slechts 4,9 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat is weer een afname in de stijging van woningprijzen. In de maand oktober was het verschil nog 7,8 procent te opzichte van dezelfde maand een haar geleden. Deze cijfers werden bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Volgens het CBS gaat het om de kleinste stijging in woningprijzen ten opzichte van de afgelopen zes jaar. Als je overigens kijkt naar de huizenprijzen in november 2022 ten opzichte van de maand oktober van 2022 dan is er ook sprake van een daling in de woningprijs. Deze daling komt uit op 1 procent. Hoewel de woningprijzen minder hard stijgen of zelfs dalen liggen de woningprijzen nog altijd bijna 95 procent hoger ten opzichte van de maand juni in 2013. Gemiddeld stond de transactieprijs van een koopwoning in de maand november nog op 423.124 euro. Steeds minder mensen kunnen in Nederland echter een flink bedrag voor een woning betalen.

Door de stijging in de hypotheekrente wordt het bekostigen van een woning namelijk een lastige kwestie. De maandlasten van de hypotheek nemen niet alleen toe ook de andere maandlasten zoals de kosten van energie en dagelijkse boodschappen stijgen. Voor mensen die een woning willen kopen wordt het lastiger om de financiering rond te krijgen. De aanschaf van een koopwoning wordt daarom vaker uitgesteld of zelfs afgesteld. Dat heeft een effect op de woningmarkt. De vraag neemt af en de prijzen zullen verder dalen.