Prijzen koopwoningen gedaald in februari 2023 ten opzichte van februari 2022

De prijzen van koopwoningen zijn vorige maand gedaald ten opzichte van februari vorig jaar. Dit bericht werd bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS is het sinds 2014 niet voorgekomen dat de woningprijzen zijn gedaald ten opzichte van een jaar geleden. In de maand februari 2023 waren de huizenprijzen gemiddeld ongeveer 0,8 procent goedkoper dan in dezelfde maand in 2022. Dat is natuurlijk een kleine daling maar op maandbasis dalen de huizenprijzen al langer. Door de huizenprijzen jaar op jaar te vergelijken ontstaat er een duidelijker beeld van de woningprijzen. Dit geeft hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS aan in een toelichting.

Volgens hem was er al een aantal maanden een trend merkbaar waarin de prijzen van koopwoningen waren gedaald te opzichte van een maand daar voor. In 2023 blijkt deze ontwikkeling door te zetten. Afgelopen maand waren woningen bijvoorbeeld 1,5 procent in waarde gedaald ten opzichte van de maand januari. Ook dat is een kleine daling. Gemiddeld kwam de verkoopprijs van een woning in de maand februari uit op ongeveer 410.189 euro. Na jaren van stijgingen in de woningprijzen is er sinds de zomer van 2022 sprake van dalingen. De daling is nog niet hard. Van Mulligen heeft het over een “zachte glijvlucht naar beneden”. Hoe lang de dalingen op de woningmarkt gaan aanhouden is nog niet bekend. Na de financiële crisis van 2008 begon er ook een crisis op de woningmarkt te ontstaan. Door de woningmarktcrisis begonnen de huizenprijzen in 2009 op jaarbasis te zakken. “Die dalingen hebben destijds vijf jaar aangehouden” volgens de heer van Mulligen.

De komende tijd kunnen de woningprijzen ook verder gaan dalen nu de ECB rente omhoog blijft gaan en de hypotheekrentes gaan volgen. De aankoop van een woning wordt dan moeilijker te financieren want de stijgende hypotheekrente maakt dat de woninglasten iedere maand omhoog schieten. Alleen bij een lagere aanschafwaarde kunnen deze kosten gedrukt worden. Aangezien mensen minder geld te besteden hebben vanuit de hypotheek kan alleen een hoger salaris uitkomst bieden maar ook op dit gebied zal de rek er op een gegeven moment uit zijn.