Prijzen goederen Nederlandse industrie in april 2023 gedaald

Voor het eerst in een periode van twee jaar tijd zijn de prijzen die de Nederlandse industriebedrijven voor hun goederen vragen gedaald. In de maand april lagen de prijzen voor goederen 2,3 procent lager ten opzichte van dezelfde maand in 2022. Deze daling is opmerkelijk want in de maand maart waren de producten uit de Nederlandse industrie nog 1,9 procent duurder ten opzichte van een jaar geleden. Het prijsverschil was in de maand februari al helemaal groot. In februari lagen de prijzen maar liefst 8 procent hoger ten opzichte van februari 2022.

Prijsdaling in de industrie

Hoewel er in april gemiddeld genomen sprake was van een daling lagen de prijzen van veel bedrijven in de industrie nog hoger ten opzichte van een jaar geleden. De gemiddelde daling van de industrieprijzen werd vooral veroorzaakt door de prijzen in de chemie en aardolie-industrie. De prijzen in deze industrieën daalden namelijk behoorlijk hard. Dit werd althans door het Centraal Bureau voor de Statistiek aangegeven. Het CBS maakte cijfers over de producten van de aardolie-industrie bekend. Deze producten waren vorige maand 21,3 procent goedkoper ten opzichte van april 2022. Daarnaast lagen de prijzen in de chemische industrie 13,4 procent lager dan een jaar eerder. Deze prijsdalingen zijn met name veroorzaakt door de lagere olieprijzen.

Brandstoffen en grondstoffen

De industrie is nog voor een groot deel afhankelijk van fossiele brandstoffen. Daardoor hangen de prijzen van de industrie nauw samen met ontwikkelingen in de olieprijs. Als de kosten voor olie en energie omhoog gaan heeft dat meestal een invloed op de kosten voor industriële bedrijven. Die gaan ten gevolge daarvan hun producten tegen meer geld proberen te verkopen om hun winst te behouden en hun kosten zoveel mogelijk te reduceren. Naast de kosten van aardolie en energie zijn ook de kosten van grondstoffen en transport een belangrijke factor met betrekking tot de prijsontwikkeling in de industrie.