Prijs van ruwe olie gedaald, mogelijk lagere prijzen aan de pomp in mei 2024

De prijs van een vat ruwe olie is de afgelopen tijd gedaald. Inmiddels is het laagste prijsniveau bereikt sinds halverwege maart. Hoewel de prijs van ruwe olie omlaag is gegaan is de prijs van benzine nog niet omlaag bij de benzinepomp. Dit zou op korte termijn kunnen veranderen. Afgelopen vrijdag werd door handelaren nog 84 dollar betaald voor een vat Noordzeeolie. Dat is omgerekend 78 euro. Ongeveer zeven weken geleden stond de prijs van een vat olie op hetzelfde prijsniveau. De daling van de olieprijs ten opzichte van vorige week is 4 euro. Vorige week stond de prijs van een vat olie nog op 88 euro.

Olieprijzen

De voorraden aan olie zijn in Europa en de Verenigde Staten veel groter dan eerder werd ingeschat. Analisten denken dat deze grote voorraden een drukkend effect hebben gehad op de olieprijzen. Daarnaast heeft ook de voortdurende inflatie in Amerika een gevolg voor de economische groei in dat land. De economische groei komt in Amerika nauwelijks op gang waardoor de vraag naar olie niet omhoog gaat. De daling in de olieprijzen wordt echter niet meteen doorgevoerd aan de pomp. Daar gaat vaak een periode overheen. Zo was de adviesprijs voor een liter benzine afgelopen vrijdag 2,26 euro. Dat is nauwelijks lager dan vorige week toen de olieprijs veel hoger stond.

Brandstof

Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers geeft aan dat oliemaatschappijen de dalingen op de oliemarkt met vertraging verwerken in de brandstofprijzen. Echter worden de stijgingen in de olieprijzen op de oliemarkt wel meteen aan de brandstofpomp doorgevoerd. Dat is kort geleden naar voren gekomen in een onderzoek van toezichthouder ACM.