Premie hypotheekgarantie gaat omlaag vanaf 2018

Voor het afsluiten van een hypotheek onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moet een premie worden betaald. Deze premie moet worden betaald om de eventuele restschuldrisico’s te dekken voor het geval men een beroep moet doen op de NHG als men gedwongen een woning moet verkopen. Het gaat echter beter met de Nederlandse economie en werkgelegenheid waardoor persoonlijke financiële problemen minder vaak voorkomen. Bovendien zijn de eisen die door hypotheekverstrekkers worden gesteld aan de hypotheeknemers strenger geworden. De kans dat men een woning koopt met een grote overwaarde zonder dat men de financiële middelen daarvoor heeft wordt kleiner.

NHG premie op 0,9 procent
Huizenkopers die een hypotheek met een NHG aanvragen zullen in 2019 in totaal 0,9 procent over de hoogte van hun hypotheek moeten betalen. Op dit moment, 2018, is dat nog 1 procent van de totale hypotheeksom. Minister Ollongren heeft ingestemd met de lagere en stabielere premie voor de NHG. De premie moet overigens ook minder afhankelijk worden van de schommelingen op de woningmarkt. De woningmarkt is namelijk vrij turbulent. Door de krapte op de woningmarkt zijn de prijzen van woningen die te koop staan aanzienlijk gestegen. Er wordt in sommige gedeelten van Nederland zelfs meer geboden op woningen dan de prijs waarvoor ze te koop staan.

Woningmarkt in beweging
Toch kan de woningmarkt in een korte tijd veranderen bijvoorbeeld wanneer de hypotheekrente omhoog gaat en mensen minder kunnen lenen voor de aanschaf van een woning. De NHG premie kan echter niet in al die gevallen worden aangepast. Zo moet de NHG premie niet omhoog gaan in slechte tijden op de woningmarkt om toegang tot de woningmarkt niet onnodig af te remmen voor staters en andere woningzoekers. Daarnaast moet de NHG premie niet te veel omlaag in goede tijden om zo een buffer voor slechtere tijden te kunnen opbouwen. Daarom is deze premie nu vastgesteld op 0,9 procent van de totale hypotheeksom.

Vereniging Eigen Huis
De Vereniging Eigen Huis (VEH) komt op voor de belangen van woningbezitters en huizenkopers. Deze organisatie pleitte eerder al voor verlaging van de NHG-premie. Volgens de VEH heeft de NHG-organisatie een omvangrijke reserve opgebouwd in het fonds. Deze reserve is aanzienlijk groter dan de risico’s die de organisatie loopt. Daardoor zou een forse verlaging van de NHG premie gerechtvaardigd zijn. Een forse verlaging van de premie voor de NHG is het echter niet geworden. De premie is slechts 0,1 procent gedaald.

NHG maakt hypotheek gemakkelijker
De Nationale Hypotheekgarantie maakt het voor huizenkoper makkelijker om een hypotheek te krijgen voor een koopwoning. Het waarborgfonds WEW neemt de risico’s bij wanbetaling over door ze af te dekken. Daarnaast heeft men via de NHG ook een rentevoordeel waardoor een hypotheek goedkoper wordt. De Nationale Hypotheek Garantie biedt vanaf 1 januari 2019 extra zekerheid bij de aankoop van huizen met een hypotheeksom tot 290.000 euro. Tot 1 januari 2019 was de maximale woningprijs waarvoor men onder de NHG kon vallen nog 265.000 euro.