Porsche 911 meest verkochte sportwagen in Nederland in 2016

In Nederland is de Porsche 911 is nog altijd veruit de meest verkochte sportwagen. Als er in Nederland tien nieuwe sportwagens worden verkocht dan zijn daarvan zeven van het Porschetype 911. Dit blijkt uit cijfers van de VWE voertuiginformatie en –documentatie die werden gepubliceerd over de afgelopen zes maanden van 2016.

Op jaarbasis stegen de verkopen van de Porsche 911 met 60 procent. Daardoor kwam de totale verkoop van Porsches in de afgelopen zes maanden op 307 auto’s in totaal. De Porsche 911 steekt met kop en schouders boven de andere sportwagens uit. Op de tweede plaats kwam de BMW i8. Van deze sportwagen werden de afgelopen zes maanden in totaal 26 verkocht. Het verschil tussen 307 Porsches 911 en 26 BMW i8 wagens is enorm. De BMW i8 is een elektrisch aangedreven auto. In 2015 werd de BMW i8 voor het eerst op de markt gebracht. In de afgelopen zes maanden van2016 blijkt echter dat er 60 procent minder van deze voertuigen werden verkocht. Het iconische sportwagenmerk Ferrari stond ook in de top drie van Nederland met de Ferrari 488. Van dit type werden er 21 verkocht in Nederland.

In de eerste zes maanden van 2016 werden 432 nieuwe sportauto’s verkocht in Nederland. Ten opzichte van dezelfde periode in 2015 was er sprake van een verkooptoename van 96 sportwagens. Ook in 2015 was er al sprake van een verkooptoename van twintig procent ten opzichte van het jaar daarvoor.  Volgens het VWE is er sprake van een economisch herstel. Dit herstel zou volgens het VWE de belangrijkste reden zijn waardoor er sprake is van meer vraag naar sportwagens in Nederland. De verkopen in ‘supersportsegment’ liepen tijdens de economische crisisjaren terug. In 2016 komen de verkopen in dit segment voor het eerst weer uit  boven het niveau van 2007.

De Porsche 911 is in drie verschillende carrosserievarianten verkrijgbaar. Daarvan is de coupé de meest populaire variant. Van deze variant werden 160 exemplaren verkocht in de afgelopen zes maanden van 2016. Ook werden volgens de VWE verhoudingsgewijs veel van de snelste en duurste uitvoeringen van de 911 verkocht in 2016.

Reactie van Technisch Werken
De verkoop van tweedehands auto’s neemt toe maar de verkoop van nieuwe auto’s gaat nog niet zo hard. Het valt wel op dat uit gegevens van de VWE naar voren komt dat er wel aanzienlijk meer sportwagens worden verkocht. Dit zijn echt auto’s in het luxe segment. Over het algemeen worden deze auto’s aangeschaft als extra auto naast een auto die al gebruikt wordt als vervoersmiddel voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Eens stijging in de verkoop van het aantal sportwagens maakt dus duidelijk dat een deel van de Nederlanders geld over heeft dat vrij besteed kan worden aan dure luxegoederen. Dat kan inderdaad duiden op een herstel van de Nederlandse economie.