Politieke partij wil in 2018 spoedwet tegen extreme salarisverhoging ING-topman

Aan het begin van 2018 werd duidelijk dat de ING-bank haar topman Hamers een salarisverhoging zou willen geven van 50 procent. Daardoor zou het salaris van de topman van ING uitkomen op drie miljoen euro per haar. In heel Nederland ontstond ophef over deze bijzondere salarisverhoging. Bijna de gehele Kamer heeft zich gezamenlijk tegen de salarisverhoging uitgesproken. De politieke partij GroenLinks wil het echter niet alleen bij woorden laten en wil met een wet de spraakmakende salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers voorkomen.

Daarvoor zou de nieuwe wet echter wel met spoed door de Tweede en Eerste Kamer moeten worden behandeld. Op 23 april gaan de aandeelhouders van ING zich buigen over de voorgestelde salarisverhoging. Op zondag 11 maart 2018 heeft de Groen Links-leider Jesse Klaver een oproep gedaan aan alle politieke partijen om zijn plan te steunen. Dit deed Klaver tijdens het televisieprogramma Buitenhof. ”Bij verontwaardiging kan het niet blijven. Je moet ook stap twee zetten”, volgens Klaver. Deze week moet er een wet komen en die moet dan voor een spoedadvies naar de Raad van State worden gestuurd.

Deze maatregel is bijzonder want het Nederlandse bedrijfsleven heeft een grote vrijheid om zelf salarissen te bepalen voor haar topbestuurders. Klaver erkent dat het een ”ongekende” stap is om doormiddel van een wet de salarissen van topbankiers aan te pakken. De spoedwet zal de huidige Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen moeten vervangen. Deze wet heeft bovendien het uitkeren van bonussen van meer dan 20 procent van het salaris verboden.

De nieuwe wet zou bepalen dat salarisverhogingen van bestuurders van belangrijke banken in de toekomst voor goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de Nederlandse minister van Financiën. Verder zou de wet er voor moeten zorgen dat bankiersalarissen op een andere manier worden verhoogd door bijvoorbeeld aandelen te verstrekken of andere vormen van beloningen. Dit gebeurd namelijk nu ook met het salaris van de topman van ING.