Politie wil af van zelfremmende politieauto’s in 2016

De Nederlandse politie maakt op dit moment gebruik van verschillende soorten politieauto’s. Over de meeste auto’s die door de politie worden gebruikt worden geen klachten benoemd. Over één autotype is de politie echter wel ontevreden. Het gaat hierbij om de Volkswagen Touran. Deze auto’s zijn standaard uitgerust met een zogenoemde City Emergency Brake (CEB). Dit systeem zorgt er voor dat de Volkswagen Touran automatisch gaat afremmen als het voertuig een object of andere auto te dicht nadert. Het CEB-systeem wordt gebruikt om botsingen te voorkomen.

Geen zelfremmende politieauto’s
Het City Emergency Brake systeem is natuurlijk een veiligheidssysteem. CEB zorgt er voor dat er minder botsingen kunnen ontstaan en dat de inzittenden van het voertuig dus beter beschermd zijn. Toch zijn de Volkswagen Touran voertuigen die uitgerust zijn met dit systeem niet geschikt voor alle politietaken. Het systeem is namelijk zeer onhandig als de politie een achtervolging inzet. Ook bij noodsituaties is het CEB soms eerder lastig dan nuttig. Het is niet bekend gemaakt of het City Emergency Brake systeem er voor heeft gezorgd dat verdachten of criminelen zijn ontkomen aan de politie. Duidelijk is wel dat er veel klachten zijn van verschillende agenten over dit systeem. In totaal moeten 300 zelfremmende politieauto’s terug naar de garage volgens het Algemeen Dagblad. Volgens Geert Priem van de vakbond ANPV wordt de inkoop van de politieauto’s waarschijnlijk vanachter een bureau gedaan en is er vermoedelijk geen overleg geweest met de werkvloer.

Reactie van Technisch Werken
Soms zijn veiligheidsvoorzieningen een belemmering voor de uitoefening van werkzaamheden. Dat blijkt nu ook het geval bij deze politiewagens. Op zich is het City Emergency Brake-systeem natuurlijk heel goed maar politiewagens moeten soms voertuigen blokkeren en daarbij moeten ze deze heel dicht naderen. Dan werkt dit systeem het primaire proces tegen. Misschien is het mogelijk om het City Emergency Brake systeem doormiddel van een knop in of uit te schakelen. Dan kan de auto onder alle omstandigheden veilig en nuttig worden gebruikt.