Plastic zakken kosten tussen de 10 en 15 vanaf januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 zijn winkeliers in Nederland verplicht om geld te vragen als ze plastic zakken of plastic tassen verstrekken aan hun klanten.  De Raad Nederlandse Detailhandel vermoed dat winkeliers in Nederland vanaf 1 januari gemiddeld 10 tot 15 cent gaan vragen voor een plastic tas. Jeroen van Dijken heeft zijn verwachting namens deze raad uitgesproken op het NOS Radio 1 Journaal. Volgens Van Dijken zijn er nog wel onduidelijkheden over het nieuwe beleid. Hij wil graag een duidelijke regeling. Het is volgens hem veel te laat duidelijk geworden dat het nieuwe beleid per 1 januari 2016 ingaat.  Hij benoemde in het NOS Radio 1 journaal ook dat winkels best willen verduurzamen.

Hoeveel moet je vragen voor een plastic tas?
Het is volgens Van Dijken niet helemaal duidelijk hoeveel geld winkeliers moeten vragen voor een plastic tas. De overheid laat de hoogte van de prijs voor een tas over aan de winkeliers, wel heeft de overheid een streefbedrag genoemd. Winkeliers kunnen echter ook twee cent per tas vragen als ze dat willen.

Geld vragen voor plastic tassen werkt
Het doel van het vragen voor een vergoeding voor plastic zakken is het beperken van het aantal plastic zakken dat wordt verstrekt door winkeliers. Als mensen geld moeten betalen zijn ze meestal terughoudender. De vraag is natuurlijk hoeveel geld moet je vragen voor een gewenst effect. De Raad Nederlandse Detailhandel heeft hier onderzoek naar gedaan. In drie verschillende gemeenten van Nederland heeft de raad een proef gedaan. Winkeliers hebben in die gemeenten per plastic tas een bedrag van 10 cent gevraagd aan de klanten. Hierdoor nam het aantal verstrekte plastic zakken af met ongeveer 75 procent volgens Van Dijken.

Plasticzakkenprobleem
Men kan plastic zakken niet verbieden maar men kan er wel voor zorgen dat het aantal plastic zakken dat in de omloop wordt gebracht aanzienlijk wordt vermindert. Het vragen van geld is één van deze maatregelen. Het onderzoek van de Raad Nederlandse Detailhandel toont aan dat het geld vragen inderdaad een goed effect heeft. Dat is een belangrijke ontwikkeling. Het aantal plastic zakken moet drastisch worden verlaagd want wereldwijd is er sprake van een waar plasticzakkenprobleem. Volgens Rijkswaterstaat is 1 op de 3 vormen van zwerfafval dat men vindt op het strand een plastic zak.

Reactie van Technisch Werken
Technisch Werken publiceerde eerder deze week een bericht over het plasticzakkenprobleem. In het bericht van vandaag wordt ook ingegaan op een onderzoek dat daadwerkelijk het effect van het vragen van geld voor plastic zakken aantoont. Dat is hoopgevend voor de duurzaamheid voor Nederlandse winkels. Doordat de overheid het verplicht stelt om geld te vragen voor plastic zakken kan er geen sprake zijn van een concurrentie op dit gebied. Alle winkels moeten namelijk geld vragen als ze een plastic zak verstrekken.