Philips gaat medische beademingsapparaten leveren aan ziekenhuizen in de Europese Unie in 2020

Het grote technologiebedrijf Philips gaat in 2020 beademingsapparatuur leveren aan ziekenhuizen in de Europese Unie. Daarvoor heeft het Nederlandse elektronicabedrijf een overeenstemming bereikt met de Europese Commissie. Er zijn in Europa veel mensen besmet geraakt met het coronavirus. Slechts een deel daarvan wordt in het ziekenhuis opgenomen. Daarvan is een aantal patiënten in dusdanig slechte toestand dat beademing met apparatuur noodzakelijk is.

Vraag naar beademingsapparatuur

Philips produceert en levert deze beademingsapparatuur. De vraag naar deze apparatuur is de afgelopen tijd aanzienlijk gegroeid. Dat zorgt er voor dat er problemen kunnen ontstaan met de bevoorrading en levering. Om er toch voor te zorgen dat er voldoende beademingsapparatuur beschikbaar is worden afspraken gemaakt. In maart startte de Europese Commissie een gezamenlijke aanbestedingsregeling voor alle lidstaten. Deze aanbesteding werd gestart om aan de toenemende vraag naar beademingsapparatuur te kunnen voldoen.

Levering vanuit Philips

Door de EU zijn ondertussen verschillende afspraken gemaakt met producenten van medische apparatuur. Afgelopen week heeft de EU-gezondheidscommissaris Stella Kyriakides aangegeven dat er afspraken gemaakt zijn met Philips over de productie van vijftienduizend apparaten per week. Hoewel het bekend is dat Philips aan Europa deze noodzakelijke apparatuur levert is echter nog onduidelijk welke andere bedrijven belangrijke medische apparatuur leveren aan de EU in de coronacrisis.