Persoonlijke financiële situatie consumenten minder positief in 2019

Hoewel het kabinet in de communicatie met de media er alles aan doet om de consumenten het vertrouwen te geven dat ze er financieel op vooruit gaan wordt dit niet zo ervaren door consumenten. Op donderdag 19 september 2019 werd al bekend gemaakt dat het consumentenvertrouwen in september onder de nul is beland. De index kwam uit op -2 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het indexcijfer van het consumentenvertrouwen gaat echter over het complete beeld dat consumenten hebben van de economie.

Het indexcijfer bestaat uit een aantal deelindicatoren. De deelindicator die gaat over de persoonlijke situatie van consumenten kwam zelfs nog negatiever uit dan het algemene indexcijfer. De index voor de persoonlijke financiële situatie van consumenten kwam namelijk uit op -7 punten. Dat houdt in dat consumenten in 2019 somber zijn over hun eigen financiële middelen. Dat is een verontrustend beeld dan blijft bestaan ondanks het hoopvolle beeld dat het kabinet de consumenten probeert voor te houden.

Als consumenten een negatief beeld hebben over hun eigen financiële situatie dan kan dat gevolgen hebben voor de uitgaven van consumenten. Hoewel de rente laag is kunnen consumenten toch besluiten om minder te kopen en meer te gaan sparen. De economie zal daardoor nog meer tot stilstand komen. Dit is niet wat de overheid wenselijk vind. Zowel de Nederlandse als de Europese overheid wil dat consumenten meer geld uit gaan geven zodat de economie wordt gestimuleerd. Als dat gebeurd kan uiteindelijk de inflatie ook omhoog gaan.